Aplikacja
Bruschetta z pomidorami
 

Bruschetta z pomidorami

Opublikowano 21.09.2022

Przygotuj chrupiące kromki pieczywa, delikatnie podpieczone w piekarniku, a następnie obłóż je kawałkami soczystych pomidorów, posiekanym czosnkiem, bazylią i odrobiną oliwy z oliwek. Ten prosty przepis odkryje przed Tobą autentyczny smak Italii. Bruschetta z pomidorami to idealny wybór na spotkania z przyjaciółmi czy romantyczną kolację we dwoje.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Upiecz kromeczki bagietki

Bagietkę pokrój na ukośne kromki. Następnie przełóż je na blaszkę do pieczenia i wysmaruj oliwą. Całość piecz przez 5 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni.

2. Przygotuj pomidory

Pomidory pokrój w kosteczkę i dopraw oliwą, solą i pieprzem.

3. Zrób kanapeczki

Podpieczone kanapeczki natrzyj odrobiną czosnku. Następnie nałóż na nie świeże pomidory i polej kremem balsamicznym. Ostatni szlif to udekorowanie bruschetty bazylią.

Patent #zerowaste

Bruschettę możesz zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z innych warzyw, które pozostały w Twojej lodówce.

Pozostałą bazylię zmiksuj z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. W taki sposób uzyskasz domowe zielone pesto.

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
 

Bruschetta z pomidorami

Opublikowano 21.09.2022

Przygotuj chrupiące kromki pieczywa, delikatnie podpieczone w piekarniku, a następnie obłóż je kawałkami soczystych pomidorów, posiekanym czosnkiem, bazylią i odrobiną oliwy z oliwek. Ten prosty przepis odkryje przed Tobą autentyczny smak Italii. Bruschetta z pomidorami to idealny wybór na spotkania z przyjaciółmi czy romantyczną kolację we dwoje.

1. Upiecz kromeczki bagietki

Bagietkę pokrój na ukośne kromki. Następnie przełóż je na blaszkę do pieczenia i wysmaruj oliwą. Całość piecz przez 5 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni.

2. Przygotuj pomidory

Pomidory pokrój w kosteczkę i dopraw oliwą, solą i pieprzem.

3. Zrób kanapeczki

Podpieczone kanapeczki natrzyj odrobiną czosnku. Następnie nałóż na nie świeże pomidory i polej kremem balsamicznym. Ostatni szlif to udekorowanie bruschetty bazylią.

Patent #zerowaste

Bruschettę możesz zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z innych warzyw, które pozostały w Twojej lodówce.

Pozostałą bazylię zmiksuj z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. W taki sposób uzyskasz domowe zielone pesto.

Czas całkowity 15 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
Składniki
Bagietka - 1 sztuka
Pomidory campari - 2 sztuki
Bazylia - garść
Sól i pieprz do smaku
Czosnek - 2-3 ząbki
Oliwa z oliwek - 3-4 łyżki
Krem balsamiczny - 1 łyżka
Składniki
4
Bagietka - 1 sztuka
Pomidory campari - 2 sztuki
Bazylia - garść
Sól i pieprz do smaku
Czosnek - 2-3 ząbki
Oliwa z oliwek - 3-4 łyżki
Krem balsamiczny - 1 łyżka