Aplikacja
Dieta Cukrzycowa
 

Bukiet warzyw z kaszą quinoa

Opublikowano 03.07.2023

Odkryj prawdziwą symfonię smaków i kolorów z naszym przepisem na Bukiet Warzyw z Kaszą Quinoa. Ten pełen zdrowia i kulinarnego uroku posiłek. Jest to idealny wybór dla tych, którzy szukają lekkich, ale jednocześnie sycących dań. Wypróbuj nasz przepis i doświadczenie, jak zdrowe jedzenie może być równie smaczne!

1. Ugotuj kaszę

Kaszę quinoa umieść w garnku, zalej ok. 400 ml wody i zagotuj na małym ogniu, aż stanie się miękka. Potrwa to ok. 20 minut. Następnie odstaw garnek.

2. Czas na wywar

Posiekaj ziemniaki i marchew. Zagotuj 1 litr wody, dodaj warzywa i gotuj przez co najmniej 3 minuty. W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek, następnie dodaj je do gotujących się warzyw. Całość dopraw oregano, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i solą.

3. Całość gotuj

Gotuj przez co najmniej 3 minuty.

4. Dodaj pomidory

Pokrój w kostkę pomidory i posiekaj natkę pietruszki. Dodaj do garnka z warzywami, zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość przez ok. 20 minut do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

5. Gotowe!

Na koniec wyłóż warzywa na talerz i dodaj kaszę quinoa.

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
Składniki
4
100 g kaszy quinoa
2 marchewki
2 ziemniaki
4 pomidory
2 cebule
czosnek granulowany
1 łyżeczka oregano
1 łyżka stołowa czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki soli
natka pietruszki (kilka gałązek opcjonalnie)