Aplikacja
Bułeczki bao z kurczakiem i tofu
 

Bułeczki bao z kurczakiem i tofu

Opublikowano 12.04.2024

Popularne w chińskich restauracjach i gotowane na parze kluski, czyli bao charakteryzują się miękką, puszystą teksturą zewnętrznej warstwy ciasta, które po ugotowaniu na parze staje się niezwykle delikatne i lekko słodkawe. Mogą być wypełnione różnorodnymi farszami – w naszym przepisie masz do wyboru dwie opcje – z tofu oraz z kurczakiem.

Słodko-ostry sos na bazie sosu sojowego, teriyaki, sriracha, pasty z tamaryndowca, czosnku, miodu oraz masła orzechowego wykorzystasz zarówno do kurczaka, jak i tofu. Szybko wykonasz zróżnicowane wersje farszu zarówno dla osób spożywających mięso, jak i wegetarian. 

Łatwo
Średnia 5.0/5 (5 głosów)
1. Marynuj warzywa

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew obierz ze skórki przy pomocy obieraczki. Ogórek, kapustę czerwoną oraz marchew pokrój na cienkie paski, a szczypiorek drobno posiekaj. Ocet ryżowy wymieszaj z cukrem i sosem sojowym ciemnym Auchan. Warzywa przełóż do miseczki, dodaj marynatę i wymieszaj.

2. Przygotuj kurczaka i tofu

Pierś z kurczaka Pewni Dobrego oczyść i pokrój w kostkę. Tofu odcedź z zalewy i pokrój w kostkę. Przygotuj dwie foliowe torebki – do jednej włóż kurczaka, a do drugiej tofu. Do każdej dodaj po 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Potrząsaj torebkami do momentu, aż składniki będą całkowicie pokryte mąką. 

Rozgrzej dwie patelnie z olejem rzepakowym. Na jednej smaż przez 15 minut kurczaka, a na drugiej tofu. Do średniej miski dodaj: sos sojowy, pastę z tamaryndowca, sriracha, teriyaki, miód, masło orzechowe, przyprawy, wodę, rozgniecione ząbki czosnku i wymieszaj. Sos podziel na dwie równe części. Gdy tofu i kurczak będą usmażone na złoty kolor, wlej sos na obie patelnie. Smaż jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na koniec wyłóż wszystkie składniki do miseczek i posyp sezamem

3. Ugotuj na parze bao

Bułeczki bao wyjmij z foliowego opakowania. Podgrzewaj je przez 4 minuty na parze za pomocą parowaru lub dużego garnka z nałożonym na wierzch sitkiem. Po tym czasie wyjmij bułeczki i nadziewaj każdą z nich marynowanymi warzywami kurczakiem i tofu. Posyp wszystko szczypiorkiem i natką pietruszki. Farsz możesz również pomieszać, łącząc kawałki tofu z kurczakiem.

Bułeczki bao z kurczakiem i tofu podawaj na ciepło.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 60 min
Porcja 8
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 35 min
Składniki
8
1 opakowanie bułeczek Bao Asia at Home
½ opakowania piersi z kurczaka Pewni Dobrego
½ opakowania tofu naturalnego
¼ małej główki kapusty czerwonej
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka szczypiorku z cebuli
1 ogórek zielony
1 duża marchew
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki sezamu
Marynata:
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego Auchan
Sos:
4 łyżki sosu sojowego ciemnego Auchan
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
2 łyżki sosu sriracha
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
6 łyżek wody