Bułeczki bao z kurczakiem i tofu
Opublikowano 12.04.2024Popularne w chińskich restauracjach i gotowane na parze kluski, czyli bao charakteryzują się miękką, puszystą teksturą zewnętrznej warstwy ciasta, które po ugotowaniu na parze staje się niezwykle delikatne i lekko słodkawe. Mogą być wypełnione różnorodnymi farszami – w naszym przepisie masz do wyboru dwie opcje – z tofu oraz z kurczakiem.
Słodko-ostry sos na bazie sosu sojowego, teriyaki, sriracha, pasty z tamaryndowca, czosnku, miodu oraz masła orzechowego wykorzystasz zarówno do kurczaka, jak i tofu. Szybko wykonasz zróżnicowane wersje farszu zarówno dla osób spożywających mięso, jak i wegetarian.
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew obierz ze skórki przy pomocy obieraczki. Ogórek, kapustę czerwoną oraz marchew pokrój na cienkie paski, a szczypiorek drobno posiekaj. Ocet ryżowy wymieszaj z cukrem i sosem sojowym ciemnym Auchan. Warzywa przełóż do miseczki, dodaj marynatę i wymieszaj.
Pierś z kurczaka Pewni Dobrego oczyść i pokrój w kostkę. Tofu odcedź z zalewy i pokrój w kostkę. Przygotuj dwie foliowe torebki – do jednej włóż kurczaka, a do drugiej tofu. Do każdej dodaj po 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Potrząsaj torebkami do momentu, aż składniki będą całkowicie pokryte mąką.
Rozgrzej dwie patelnie z olejem rzepakowym. Na jednej smaż przez 15 minut kurczaka, a na drugiej tofu. Do średniej miski dodaj: sos sojowy, pastę z tamaryndowca, sriracha, teriyaki, miód, masło orzechowe, przyprawy, wodę, rozgniecione ząbki czosnku i wymieszaj. Sos podziel na dwie równe części. Gdy tofu i kurczak będą usmażone na złoty kolor, wlej sos na obie patelnie. Smaż jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na koniec wyłóż wszystkie składniki do miseczek i posyp sezamem.
Bułeczki bao wyjmij z foliowego opakowania. Podgrzewaj je przez 4 minuty na parze za pomocą parowaru lub dużego garnka z nałożonym na wierzch sitkiem. Po tym czasie wyjmij bułeczki i nadziewaj każdą z nich marynowanymi warzywami kurczakiem i tofu. Posyp wszystko szczypiorkiem i natką pietruszki. Farsz możesz również pomieszać, łącząc kawałki tofu z kurczakiem.
Bułeczki bao z kurczakiem i tofu podawaj na ciepło.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!