Aplikacja
Bulion wołowy
 

Bulion wołowy

Opublikowano 17.03.2023

Aby Twój żurek nabrał wyjątkowego smaku, zrób własny bulion wołowy. Zupa będzie dzięki niemu niezwykle aromatyczna i zachwyci wszystkich gości.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj mięso

Umyj wołowinę, włóż do garnka o pojemności przynajmniej 6 l i zalej wodą tak, aby w całości przykryć mięso.

2. Gotuj mięso

Przykryj garnek pokrywką i ustaw wysoką moc palnika. Zmniejsz moc po zagotowaniu wody i od tego czasu gotuj mięso przez około 2 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik. Woda w naczyniu powinna być mętna, a na jej powierzchni zgromadzą się białe szumowiny.

3. Przepłucz wołowinę i włóż do wody

Wylej wodę z garnka, a mięso przepłucz pod bieżącą, chłodną wodą. Włóż wołowinę do czystego garnka i wlej 3 l zimnej wody (0,5 l wody na każde 0,25 kg mięsa).

4. Dodaj warzywa

Wrzuć warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i por. Cebulę najlepiej opal nad palnikiem albo przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni. Możesz też dodać kilka suszonych grzybków.

5. Dodaj przyprawy

Dodaj sól, czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie do smaku.

6. Ugotuj bulion

Gotuj bulion w przykrytym garnku na mocy większej niż średnia. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez ok. 3 godziny. Po tym czasie Twój bulion jest gotowy.

Czas całkowity 190 min
Porcja 6
Przygotowanie 7 min
Gotowanie 183 min
 

Bulion wołowy

Opublikowano 17.03.2023

Aby Twój żurek nabrał wyjątkowego smaku, zrób własny bulion wołowy. Zupa będzie dzięki niemu niezwykle aromatyczna i zachwyci wszystkich gości.

1. Przygotuj mięso

Umyj wołowinę, włóż do garnka o pojemności przynajmniej 6 l i zalej wodą tak, aby w całości przykryć mięso.

2. Gotuj mięso

Przykryj garnek pokrywką i ustaw wysoką moc palnika. Zmniejsz moc po zagotowaniu wody i od tego czasu gotuj mięso przez około 2 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik. Woda w naczyniu powinna być mętna, a na jej powierzchni zgromadzą się białe szumowiny.

3. Przepłucz wołowinę i włóż do wody

Wylej wodę z garnka, a mięso przepłucz pod bieżącą, chłodną wodą. Włóż wołowinę do czystego garnka i wlej 3 l zimnej wody (0,5 l wody na każde 0,25 kg mięsa).

4. Dodaj warzywa

Wrzuć warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i por. Cebulę najlepiej opal nad palnikiem albo przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni. Możesz też dodać kilka suszonych grzybków.

5. Dodaj przyprawy

Dodaj sól, czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie do smaku.

6. Ugotuj bulion

Gotuj bulion w przykrytym garnku na mocy większej niż średnia. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez ok. 3 godziny. Po tym czasie Twój bulion jest gotowy.

Czas całkowity 190 min
Porcja
Przygotowanie 7 min
Gotowanie 183 min
Składniki
1500 g mięsa wołowego,
mały korzeń selera,
3 duże marchewki,
2 małe albo 1,5 dużego korzenia pietruszki,
3 średnie cebule,
1,5 pora (tylko biała część),
4-5 łodyg selera naciowego (opcjonalnie),
1 główka czosnku (opcjonalnie),
lubczyk ogrodowy albo natka pietruszki,
przyprawy: 4-5 liści laurowych, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 1,5 łyżki soli, 6 ziaren ziela angielskiego,
3 l wody.
Składniki
6
1500 g mięsa wołowego,
mały korzeń selera,
3 duże marchewki,
2 małe albo 1,5 dużego korzenia pietruszki,
3 średnie cebule,
1,5 pora (tylko biała część),
4-5 łodyg selera naciowego (opcjonalnie),
1 główka czosnku (opcjonalnie),
lubczyk ogrodowy albo natka pietruszki,
przyprawy: 4-5 liści laurowych, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 1,5 łyżki soli, 6 ziaren ziela angielskiego,
3 l wody.