Bulion wołowy
Opublikowano 17.03.2023Aby Twój żurek nabrał wyjątkowego smaku, zrób własny bulion wołowy. Zupa będzie dzięki niemu niezwykle aromatyczna i zachwyci wszystkich gości.
Umyj wołowinę, włóż do garnka o pojemności przynajmniej 6 l i zalej wodą tak, aby w całości przykryć mięso.
Przykryj garnek pokrywką i ustaw wysoką moc palnika. Zmniejsz moc po zagotowaniu wody i od tego czasu gotuj mięso przez około 2 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik. Woda w naczyniu powinna być mętna, a na jej powierzchni zgromadzą się białe szumowiny.
Wylej wodę z garnka, a mięso przepłucz pod bieżącą, chłodną wodą. Włóż wołowinę do czystego garnka i wlej 3 l zimnej wody (0,5 l wody na każde 0,25 kg mięsa).
Wrzuć warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i por. Cebulę najlepiej opal nad palnikiem albo przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni. Możesz też dodać kilka suszonych grzybków.
Dodaj sól, czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie do smaku.
Gotuj bulion w przykrytym garnku na mocy większej niż średnia. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez ok. 3 godziny. Po tym czasie Twój bulion jest gotowy.