Aplikacja
Buraczane curry
 

Buraczane curry

Opublikowano 10.05.2023

Nasz przepis na buraczane curry to wyjątkowe danie, które łączy w sobie soczyste buraki z aromatycznymi przyprawami w wyrazistej kompozycji smaków. Buraki zapewniają potrawie nie tylko niezwykły kolor, ale również bogactwo składników odżywczych.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj buraki

Surowe i obrane buraki pokrój w słupki (możesz użyć również pieczonych).

2. Przygotuj cebulę i czosnek

Cebulę pokrój w cienkie piórka. Posiekaj czosnek na plasterki.

3. Przysmaż składniki

Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oliwy. Dodaj czosnek, szczyptę chilli i liście curry. Dodaj pokrojoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj całą laskę cynamonu, odrobinę octu i szczyptę kurkumy.

4. Podgotuj curry

Dodaj pokrojone wcześniej buraki i całość zalej mlekiem kokosowym. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu kilkadziesiąt minut do miękkości buraka. Na koniec dodaj musztardę dla ostrości.

5. Podsmaż chlebki papadam

Podawaj z chlebkami papadam, które wystarczy usmażyć na oleju lub klasycznie z ryżem.

Czas całkowity 60 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
4
Buraki Pewni Dobrego - 300g
Duża cebula - 1 sztuka
Liście curry - garść
Czosnek - 2 ząbki
Cynamon - 1 laska
Chili w płatkach - 1 łyżeczka
Cukier - 1 łyżeczka
Musztarda - 2 łyżki
Kurkuma - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta
Curry - 1 łyżeczka
Mleko kokosowe - 200 ml
Chlebki papadam lub ryż - do podania
Olej - do smażenia