Buraczane curry
Opublikowano 10.05.2023Nasz przepis na buraczane curry to wyjątkowe danie, które łączy w sobie soczyste buraki z aromatycznymi przyprawami w wyrazistej kompozycji smaków. Buraki zapewniają potrawie nie tylko niezwykły kolor, ale również bogactwo składników odżywczych.
Surowe i obrane buraki pokrój w słupki (możesz użyć również pieczonych).
Cebulę pokrój w cienkie piórka. Posiekaj czosnek na plasterki.
Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oliwy. Dodaj czosnek, szczyptę chilli i liście curry. Dodaj pokrojoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj całą laskę cynamonu, odrobinę octu i szczyptę kurkumy.
Dodaj pokrojone wcześniej buraki i całość zalej mlekiem kokosowym. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu kilkadziesiąt minut do miękkości buraka. Na koniec dodaj musztardę dla ostrości.
Podawaj z chlebkami papadam, które wystarczy usmażyć na oleju lub klasycznie z ryżem.