Buraczane placuszki
Opublikowano 12.06.2024Sezon na młode buraki oraz botwinkę rozpoczyna się na początku czerwca. To idealny moment, aby poeksperymentować w kuchni z tym popularnym warzywem. Nasza propozycja to buraczane placuszki, inspirowane tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi.
Głównym składnikiem placków są oczywiście buraki. To one nadają plackom piękny, różowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat. Do podania idealnie sprawdzi się delikatny serek śmietankowy oraz cenny w składniki odżywcze łosoś. Nie mogło zabraknąć również chrupiącego akcentu – ten stanowią orzechy włoskie z odrobiną soli.
Ziemniaka oraz buraka obierz ze skórki, następnie dokładnie umyj i osusz. Warzywa zetrzyj na tarce o małych oczkach. Delikatnie je posól i odstaw na około 5 minut. Po tym czasie odciśnij z nich nadmiar wody. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj w misce jajko, śmietankę oraz mąkę pszenną. Do masy dodaj startego ziemniaka i buraka oraz posiekaną cebulkę i czosnek. Na koniec dodaj proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na patelnię dodaj masło i rozgrzej ją, uważając, by się nie przypaliło. Nakładaj po łyżce buraczanej masy, tworząc niewielkie placuszki. Smaż je na małym ogniu. Zbyt duży sprawi, że placuszki zarumienią się na zewnątrz, lecz w środku będą surowe. Pierwszą stronę smaż pod przykrywką, następnie zdejmij ją i obróć placki na drugą stronę. Placuszki smaż przez około 3 minuty z każdej strony.
Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni z dodatkiem odrobiny soli. Koperek dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie posiekaj.
Talerz wyłóż rukolą i ułóż na niej gotowe, buraczane placuszki. Na placki nałóż porcję serka śmietankowego oraz łososia sałatkowego. Całość posyp posiekanym koperkiem oraz chrupiącymi orzechami włoskimi.
Danie należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!