Aplikacja
Buraczane placuszki
 

Buraczane placuszki

Opublikowano 12.06.2024

Sezon na młode buraki oraz botwinkę rozpoczyna się na początku czerwca. To idealny moment, aby poeksperymentować w kuchni z tym popularnym warzywem. Nasza propozycja to buraczane placuszki, inspirowane tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi.

Głównym składnikiem placków są oczywiście buraki. To one nadają plackom piękny, różowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat. Do podania idealnie sprawdzi się delikatny serek śmietankowy oraz cenny w składniki odżywcze łosoś. Nie mogło zabraknąć również chrupiącego akcentu – ten stanowią orzechy włoskie z odrobiną soli.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj masę na placuszki

Ziemniaka oraz buraka obierz ze skórki, następnie dokładnie umyj i osusz. Warzywa zetrzyj na tarce o małych oczkach. Delikatnie je posól i odstaw na około 5 minut. Po tym czasie odciśnij z nich nadmiar wody. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj w misce jajko, śmietankę oraz mąkę pszenną. Do masy dodaj startego ziemniaka i buraka oraz posiekaną cebulkę i czosnek. Na koniec dodaj proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

2. Usmaż placki

Na patelnię dodaj masło i rozgrzej ją, uważając, by się nie przypaliło. Nakładaj po łyżce buraczanej masy, tworząc niewielkie placuszki. Smaż je na małym ogniu. Zbyt duży sprawi, że placuszki zarumienią się na zewnątrz, lecz w środku będą surowe. Pierwszą stronę smaż pod przykrywką, następnie zdejmij ją i obróć placki na drugą stronę. Placuszki smaż przez około 3 minuty z każdej strony.

3. Przygotuj dodatki

Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni z dodatkiem odrobiny soli. Koperek dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie posiekaj.

4. Podaj danie

Talerz wyłóż rukolą i ułóż na niej gotowe, buraczane placuszki. Na placki nałóż porcję serka śmietankowego oraz łososia sałatkowego. Całość posyp posiekanym koperkiem oraz chrupiącymi orzechami włoskimi.

Danie należy do kuchni tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 25 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
Składniki
2
1 średni burak
1 średni ziemniak
1 cebula biała
1 ząbek czosnku
1 jajo Pewni Dobrego
1 łyżka mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietanki 18%
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka masła
2 łyżki serka śmietankowego
½ opakowania łososia sałatkowego
2 garście rukoli
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka koperku