Burger amerykański z wołowiną
Opublikowano 05.04.2024Puszysta bułka, soczyste mięso i aromatyczny sos – tym wyróżnia się tradycyjny amerykański burger, który zyskał popularność na całym świecie. Ten specjał bez problemu zrobisz w swojej własnej kuchni! Nasz przepis na klasycznego burgera to prawdziwy raj dla fanów sera, wołowiny i pikantnych smaków.
Kluczem do przyrządzenia dobrego mięsa jest wykorzystanie produktu ze sprawdzonego źródła. Kotlety wołowe na burgery od Pewni Dobrego to wysokiej jakości mięso wołowe dostarczane przez lokalnych hodowców z Warmii i Mazur, którzy dbają o dobrostan zwierząt i zrównoważoną produkcję.
Przygotuj się na ucztę po amerykańsku!
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp frytki Auchan. Wstaw je do piekarnika na 20 minut. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Pomidora, ogórki i cebulę obraną ze skórki pokrój w plastry.
Do grillowania kotletów potrzebujesz żeliwnej patelni grillowej lub grilla elektrycznego. Kotlety wołowe Pewni Dobrego oprósz po jednej stronie solą gruboziarnistą oraz pieprzem. Grill lub patelnię dobrze rozgrzej. Grilluj kotlety od 6 do 10 minut na grillu lub po 3–5 minut z każdej strony na patelni. Stopień wysmażenia dostosuj do własnych preferencji.
Papryczki jalapeño posiekaj w drobną kostkę – najlepiej zrobić to w rękawiczkach, by uniknąć podrażnień skóry. Ser cheddar Auchan BIO zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do rondelka wlej mleko, śmietankę i podgrzewaj przez 2–3 minuty. Dodaj starty ser i mieszaj dokładnie trzepaczką do momentu, aż się rozpuści, podgrzewając całość na małym ogniu. Uważaj, by nie przypalić sosu. Następnie dodaj mąkę, posiekane jalapeño, przyprawy i wymieszaj przy pomocy trzepaczki, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Bułkę na burgera przekrój na pół. Przypiekaj połówki wewnętrzną stroną do dołu na suchej patelni przez około 3 minuty. Na zarumienioną bułkę nałóż ketchup, musztardę, kotlety i pokrojone warzywa. Polej całość sosem serowym. Połóż na koniec drugą połówkę bułki i wbij patyczek od góry, aby burger po amerykańsku się nie rozpadał.
Podawaj z pieczonymi frytkami na ciepło.
Przepis na burgera jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!