Aplikacja
Burger amerykański z wołowiną
 

Burger amerykański z wołowiną

Opublikowano 05.04.2024

Puszysta bułka, soczyste mięso i aromatyczny sos – tym wyróżnia się tradycyjny amerykański burger, który zyskał popularność na całym świecie. Ten specjał bez problemu zrobisz w swojej własnej kuchni! Nasz przepis na klasycznego burgera to prawdziwy raj dla fanów sera, wołowiny i pikantnych smaków.

Kluczem do przyrządzenia dobrego mięsa jest wykorzystanie produktu ze sprawdzonego źródła. Kotlety wołowe na burgery od Pewni Dobrego to wysokiej jakości mięso wołowe dostarczane przez lokalnych hodowców z Warmii i Mazur, którzy dbają o dobrostan zwierząt i zrównoważoną produkcję.

Przygotuj się na ucztę po amerykańsku!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotuj frytki i warzywa

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp frytki Auchan. Wstaw je do piekarnika na 20 minut. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Pomidora, ogórki i cebulę obraną ze skórki pokrój w plastry.

2. Grilluj kotlety

Do grillowania kotletów potrzebujesz żeliwnej patelni grillowej lub grilla elektrycznego. Kotlety wołowe Pewni Dobrego oprósz po jednej stronie solą gruboziarnistą oraz pieprzem. Grill lub patelnię dobrze rozgrzej. Grilluj kotlety od 6 do 10 minut na grillu lub po 3–5 minut z każdej strony na patelni. Stopień wysmażenia dostosuj do własnych preferencji.

3. Zrób pikantny sos serowy

Papryczki jalapeño posiekaj w drobną kostkę – najlepiej zrobić to w rękawiczkach, by uniknąć podrażnień skóry. Ser cheddar Auchan BIO zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do rondelka wlej mleko, śmietankę i podgrzewaj przez 2–3 minuty. Dodaj starty ser i mieszaj dokładnie trzepaczką do momentu, aż się rozpuści, podgrzewając całość na małym ogniu. Uważaj, by nie przypalić sosu. Następnie dodaj mąkę, posiekane jalapeño, przyprawy i wymieszaj przy pomocy trzepaczki, a następnie odstaw do ostygnięcia.

4. Złóż burgery

Bułkę na burgera przekrój na pół. Przypiekaj połówki wewnętrzną stroną do dołu na suchej patelni przez około 3 minuty. Na zarumienioną bułkę nałóż ketchup, musztardę, kotlety i pokrojone warzywa. Polej całość sosem serowym. Połóż na koniec drugą połówkę bułki i wbij patyczek od góry, aby burger po amerykańsku się nie rozpadał.

Podawaj z pieczonymi frytkami na ciepło.

Przepis na burgera jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 60 min
Porcja 1
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 39 min
Składniki
1
1 opakowanie burgera wołowego Pewni Dobrego
1 bułka do burgerów
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
⅓ czerwonej cebuli
2 liście sałaty
⅓ ogórka Pewni Dobrego
1 ogórek kiszony
½ pomidora
¼ opakowania frytek Auchan
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
Pikantny sos serowy:
½ szklanki mleka
4 sztuki marynowanych papryczek jalapeño
½ szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ opakowania sera cheddar Auchan BIO
szczypta soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej