Aplikacja
Burgery z mięsem mielonym z indyka
 

Burgery z mięsem mielonym z indyka

Opublikowano 01.12.2023

Przygotuj wyjątkowe burgery z mięsem mielonym z indyka – lżejszą i równie smaczną alternatywę dla klasycznych burgerów. Nasz przepis jest prosty i zawiera wskazówki do wyboru najlepszych składników i dodatków. Stwórz w domu zdrowe i aromatyczne burgery, które zaskoczą smakiem Ciebie i Twoich gości!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Krok 1: Przygotuj mięso

Przełóż do miski wszystkie składniki na burgery oprócz oleju. Wymieszaj dłońmi na jednolitą, puszystą masę, przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, by smaki się przegryzły.

Krok 2: Uformuj i usmaż kotlety

Na 1–1,5 godziny przed smażeniem kotletów wyjmij mięso z lodówki. Uformuj 5 kotletów i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron (po ok. 4 minuty z każdej strony).

Krok 3: Podpraż bułki

W międzyczasie, gdy mięso kończy się smażyć, na drugiej, suchej patelni podpraż z obu stron połówki bułek.

Krok 4: Złóż burgery i podawaj

Rozłóż połówki bułek, posmaruj je ketchupem. Włóż do środka kotleta, następnie ser, plastry pomidora, cebuli, ogórka, liść sałaty i przykryj drugą połową bułki. Burgery możesz spiąć przed podaniem długimi wykałaczkami – ułatwią sprawne jedzenie.

Czas całkowity 40 min
Porcja 5
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
 

Burgery z mięsem mielonym z indyka

Opublikowano 01.12.2023

Przygotuj wyjątkowe burgery z mięsem mielonym z indyka – lżejszą i równie smaczną alternatywę dla klasycznych burgerów. Nasz przepis jest prosty i zawiera wskazówki do wyboru najlepszych składników i dodatków. Stwórz w domu zdrowe i aromatyczne burgery, które zaskoczą smakiem Ciebie i Twoich gości!

Krok 1: Przygotuj mięso

Przełóż do miski wszystkie składniki na burgery oprócz oleju. Wymieszaj dłońmi na jednolitą, puszystą masę, przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, by smaki się przegryzły.

Krok 2: Uformuj i usmaż kotlety

Na 1–1,5 godziny przed smażeniem kotletów wyjmij mięso z lodówki. Uformuj 5 kotletów i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron (po ok. 4 minuty z każdej strony).

Krok 3: Podpraż bułki

W międzyczasie, gdy mięso kończy się smażyć, na drugiej, suchej patelni podpraż z obu stron połówki bułek.

Krok 4: Złóż burgery i podawaj

Rozłóż połówki bułek, posmaruj je ketchupem. Włóż do środka kotleta, następnie ser, plastry pomidora, cebuli, ogórka, liść sałaty i przykryj drugą połową bułki. Burgery możesz spiąć przed podaniem długimi wykałaczkami – ułatwią sprawne jedzenie.

Czas całkowity 40 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
600 g mielonego mięsa z indyka (najlepiej z udźca, ale mogą być też zmielone medaliony z podudzia)
100 g jogurtu greckiego
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki czosnku suszonego
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2-3 czubate łyżki ulubionego keczupu
niecała 1 łyżeczka soli
0,25 łyżeczki pieprzu
0,5 szklanki bułki tartej
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
5 bułek do burgerów, ewentualnie kajzerek
5 liści dowolnej sałaty
5 dużych plastrów pomidora (lub 10 mniejszych)
10 plasterków kiszonego ogórka
5 plastrów czerwonej cebuli
5 plastrów żółtego sera
ulubiony keczup
Składniki
5
600 g mielonego mięsa z indyka (najlepiej z udźca, ale mogą być też zmielone medaliony z podudzia)
100 g jogurtu greckiego
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki czosnku suszonego
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2-3 czubate łyżki ulubionego keczupu
niecała 1 łyżeczka soli
0,25 łyżeczki pieprzu
0,5 szklanki bułki tartej
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
5 bułek do burgerów, ewentualnie kajzerek
5 liści dowolnej sałaty
5 dużych plastrów pomidora (lub 10 mniejszych)
10 plasterków kiszonego ogórka
5 plastrów czerwonej cebuli
5 plastrów żółtego sera
ulubiony keczup