Burgery z mięsem mielonym z indyka
Opublikowano 01.12.2023Przygotuj wyjątkowe burgery z mięsem mielonym z indyka – lżejszą i równie smaczną alternatywę dla klasycznych burgerów. Nasz przepis jest prosty i zawiera wskazówki do wyboru najlepszych składników i dodatków. Stwórz w domu zdrowe i aromatyczne burgery, które zaskoczą smakiem Ciebie i Twoich gości!
Przełóż do miski wszystkie składniki na burgery oprócz oleju. Wymieszaj dłońmi na jednolitą, puszystą masę, przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, by smaki się przegryzły.
Na 1–1,5 godziny przed smażeniem kotletów wyjmij mięso z lodówki. Uformuj 5 kotletów i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron (po ok. 4 minuty z każdej strony).
W międzyczasie, gdy mięso kończy się smażyć, na drugiej, suchej patelni podpraż z obu stron połówki bułek.
Rozłóż połówki bułek, posmaruj je ketchupem. Włóż do środka kotleta, następnie ser, plastry pomidora, cebuli, ogórka, liść sałaty i przykryj drugą połową bułki. Burgery możesz spiąć przed podaniem długimi wykałaczkami – ułatwią sprawne jedzenie.