Aplikacja
Burrito meksykańskie z czerwoną fasolą
 

Burrito meksykańskie z czerwoną fasolą

Opublikowano 02.02.2024

Pyszny sos na bazie mięsa mielonego z dodatkiem przyprawy do burrito Antina Cantina, zawinięte w pszenny placek tortilli Antina Cantina to przepis na proste burrito meksykańskie domowej roboty! Przenieś się z nami w świat sycących i aromatycznych dań Ameryki Łacińskiej.

Burrito to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Można spotkać wiele alternatyw farszu do pszennych tortilli, jednak zazwyczaj jest to mięso i fasola. Niekiedy do środka dodaje się także ryż, aby danie stało się jeszcze bardziej sycące. Prostota składników i łatwość wykonania sprawia, że potrawa jest niezwykle popularna na całym świecie.

Wykonaj samodzielnie meksykańskie burrito. Przepis jest bardzo prosty – wystarczy, że wspólnie z nami nauczysz się odpowiednio zawijać placki wokół farszu. Dzięki technice zwijania tortilla zachowa swój kształt i nie rozpadnie się podczas smażenia. Burrito będziesz mógł zjeść zarówno jako przekąskę, danie obiadowe lub posiłek na wynos. To ciekawa alternatywa na rodzinny obiad.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Podsmaż mięso wołowe

Mięso wołowe posiekaj na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną obierz ze skórki i posiekaj drobno. Kukurydzę konserwową oraz fasolę czerwoną z puszki odlej z zalewy. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj posiekaną cebulę, mięso oraz mieszankę przypraw do burrito Antina Cantina. Podsmażaj przez 5 minut.

2. Dodaj składniki i gotuj sos

Pomidory z puszki rozdrobnij w blenderze lub za pomocą widelca. Na patelnię do mięsa dodaj fasolę czerwoną, kukurydzę oraz pomidory z puszki. Dopraw solą oraz czarnym pieprzem. Zostaw sos na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut, aż całość dokładnie się udusi.

3. Zawijaj burrito meksykańskie

Jak zrobić buritto, które się nie rozpada? Oto najważniejsze wskazówki. Na płaskim talerzu połóż placek tortilli Antina Cantina. Mniej więcej na środku placka posyp 1 niewielką garść startego żółtego sera. Nałóż 2 spore łyżki sosu pomidorowego z mięsem i fasolą czerwoną i lekko rozpłaszcz na placku. Następnie złap za lewy i prawy brzeg i zgarniając boki do środka. Zawijaj placek ku górze. Kontroluj, aby farsz nie wypływał na boki – lekko dociskaj go palcami.

4. Grilluj burrito

Tak zwinięte tortille wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Grilluj burrito po 2 minuty z każdej strony. Możesz je także zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

5. Podaj danie

Podawaj na ciepło z sosem salsa fajitas Auchan do maczania lub z innymi dodatkami kuchni meksykańskiej Auchan. Sosy dobieraj według własnych preferencji poziomu ostrości – od łagodnego po średnie i ostre. Do środka burrito możesz także dodać sos guacamole na bazie awokado, który dodatkowo nada mu kremowego, maślanego posmaku. Garść chipsów tortilli do burrito będzie także atrakcyjnym, chrupiącym dodatkiem.

Przepis na burrito jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja 6
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 40 min
Składniki
6
500 g wołowego mięsa mielonego
½ puszki czerwonej fasoli
½ puszki kukurydzy konserwowej
6 placków tortilli Antina Cantina
½ sztuki czerwonej cebuli
½ puszki pomidorów
½ opakowania mieszanki przypraw do burrito Antina Cantina
2 łyżki oliwy z oliwek
3 garście startego sera żółtego
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka bulionu ze słoiczka
½ opakowania sosu salsa fajitas Auchan
do podania: chipsy tortilla nachosy