Caffe Freddo – włoska kawa mrożona
Opublikowano 12.06.2023Rozkoszuj się orzeźwiającym ukojeniem dzięki naszemu przepisowi na Caffe Freddo. Ten włoski klasyk, serwowany na zimno, to esencja intensywnej, dobrze zaparzonej kawy zmieszanej z odrobiną cukru i podanej na lodzie. Idealny na gorące letnie dni, ale równie doskonały, kiedy po prostu masz ochotę na coś innego. Odkryj prawdziwe włoskie smaki z naszym przepisem na Caffe Freddo!
1. Zaparz espresso
Zacznij od zaparzenia aromatycznego espresso – w kawiarce lub ekspresie.
2. Czas na shaker
Gotową kawę wlej do shakera, umieść w nim kostki lodu i energicznie potrząsaj, aż powstanie piana.
3. Prawie gotowe!
Na koniec przelej napój do szklanek z lodem i dodaj cukier, jeśli lubisz słodką kawę.
Czas całkowity 5 min
Porcja 2
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
2
120 ml espresso,
kostki lodu,
cukier (opcjonalnie)
ok. 150 ml mleka dla wariantu cappuccino.