Aplikacja
Cake pops z ciasta dyniowego
 

Cake pops z ciasta dyniowego

Opublikowano 18.10.2023

Uwielbiasz smak dyni i słodkich przekąsek? Nasze Cake Pops z ciasta dyniowego to doskonały wybór na sezon jesienno-zimowy! Te małe kuleczki przyjemności to połączenie soczystego ciasta dyniowego, delikatnego kremu i kuszącej polewy czekoladowej. To danie idealne na przyjęcia, spotkania rodzinne lub po prostu jako słodka przekąska. Wypróbuj ten prosty przepis i rozpieszczaj swoje podniebienie wyjątkowym smakiem tego sezonu!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj ciasto

Jajka ubij z cukrem, dodaj masło, puree z dyni i suche składniki. Dobrze wymieszaj i włóż do keksówki.
Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 1 godz.

2. Uformuj kulki z ciasta

Ciasto rozdrobnij. Zmieszaj z mascarpone i masłem orzechowym. Uformuj kulki, żeby były równe odważając na każdą ok. 20 g ciasta.

3. Zrób cake popsy

Zamaczaj końcówki patyczków w czekoladzie i wbijaj patyczki w kulki (mniej więcej do połowy głębokości).
Przełóż je do zamrażarki na minimum 20-25 min.

4. Przygotuj czekoladę i udekoruj deser

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, na każde 100 g dodaj łyżkę oleju.

Wyjmij kulki z zamrażarki. Schłodzone popsy zamaczaj w wybranej czekoladzie.
Odstaw. Schłodź przed podaniem. Polej białą czekoladą robiąc wybrane wzorki.

Patent #zerowaste

Jeśli zostanie Ci miąższ z upieczonej dyni – możesz przyrządzić aromatyczną zupę dyniową lub pyszne pierożki z dynią!

Czas całkowity 120 min
Porcja 4
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 80 min
Składniki
4
Ciasto dyniowe:
Mąka pszenna - 2 szklanki
Puree z dyni - 1 szklanka
Jajka - 3 szt.
Masło -100 g
Przyprawa do pierników - 1 łyżeczka
Cukier - 1 szklanka cukru
Cake pops:
Ostudzone ciasto dyniowe - 400 g
Mascarpone - 100 g
Masło orzechowe - 50 g
Mleczna czekolada - 2 tabliczki
Biała czekolada - 1 tabliczka
Olej - 1 łyżka