Aplikacja
Cannoli z nadzieniem cytrynowo-kwiatowym
 

Cannoli z nadzieniem cytrynowo-kwiatowym

Opublikowano 04.07.2024

Odkryj przysmak sycylijskiej kuchni – przygotuj domowe cannoli z serowym nadzieniem cytrynowo-kwiatowym!

Do przygotowania tradycyjnego włoskiego przysmaku potrzebujesz specjalnych metalowych foremek do zawijania i smażenia cannoli. Krem bazuje na pysznym, lekko słodkim serze ricotta, śmietanie o aromacie ze skórki cytryny oraz wyjątkowym dodatku jadalnych płatków piwonii, które nie tylko ozdabiają deser, ale także nadają mu wyjątkowy posmak. Jadalne kwiaty możesz zamówić w sklepach internetowych lub cukierniczych.

Pistacje nadadzą deserowi chrupkości – tak jak w recepcie na tradycyjne cannoli sycylijskie. Przepis zakłada smażenie na gorącym oleju rzepakowym – pamiętaj, by zachować ostrożność i utrzymywać tłuszcz w kontrolowanej temperaturze.

Wystarczy kilka kroków do stworzenia cannoli. Przepis może wykonać każdy, kto ma ochotę na włoski przysmak w domowym zaciszu!

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Wyrób ciasto na cannoli

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i wbij jedno jajo. Dodaj sól oraz cukier. Masło rozpuść w rondelku, a następnie wlej do miski. Na koniec dodaj wino i połącz wszystkie składniki. Gdy ciasto nabierze jednolitej struktury, wyrabiaj je jeszcze przez 10 minut. Uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.

Przygotuj cytrynowo-kwiatowy krem do cannoli

Ser ricotta przetrzyj na sitku, aby pozbyć się grudek. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i ubijaj przez 2 minuty mikserem. Do drugiego naczynia przełóż dobrze schłodzoną śmietanę, 1 łyżkę cukru pudru i ubijaj mikserem do momentu uzyskania puszystej masy. Pistacje posiekaj na drobno. Połącz bitą śmietanę z serkiem ricotta, jadalnymi płatkami kwiatów, pokruszonymi pistacjami, ekstraktem z wanilii i startą skórką z cytryny.

Usmaż cannoli

Oddziel białko od żółtka z 1 jaja. Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Pokrój je na mniejsze części i każdą z nich napowietrzaj kilka razy, rozwałkowując je wałkiem. Ciasto na cannoli powinno mieć grubość ok. 2 mm. Wykrój koła przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki. Rozpłaszcz wycięte kształty i zawiń je wokół metalowych foremek do cannoli. Ciasto powinno lekko na siebie zachodzić. Sklej brzegi ciasta przy pomocy białka jaja.

W rondelku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180°C. Wrzuć 1-2 cannoli i smaż do momentu zarumienienia. Zajmie to maksymalnie 1 minutę. Cannoli powinny być złocistobrązowe z widocznymi bąbelkami. Wyłóż je na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną, delikatnie wyjmij foremkę ze środka. Powtarzaj czynność do momentu wysmażenia całego ciasta.

Nadziewaj i podawaj cannoli

Cannoli sycylijskie nadziewaj kremem przy pomocy szprycy do nadziewania. Końce posyp posiekanymi pistacjami i oprósz z wierzchu cukrem pudrem. Gotowe cannoli możesz przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 120 min
Porcja 25
Przygotowanie 100 min
Gotowanie 20 min
Składniki
25
Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
¼ kostki masła
5 łyżek białego lub różowego wina
2 jaja
2 szczypty soli
2 łyżki cukru
1 butelka oleju rzepakowego (ok. 1 litr)
Nadzienie:
Skórka z ⅓ cytryny
2 opakowania ricotty
2 garści pistacji
1 kropla ekstraktu z wanilii
4 jadalne płatki piwonii suszone lub świeże
1 opakowanie śmietany 30% (ok. 500 ml)
4 łyżki cukru pudru