Cannoli z nadzieniem cytrynowo-kwiatowym
Opublikowano 04.07.2024Odkryj przysmak sycylijskiej kuchni – przygotuj domowe cannoli z serowym nadzieniem cytrynowo-kwiatowym!
Do przygotowania tradycyjnego włoskiego przysmaku potrzebujesz specjalnych metalowych foremek do zawijania i smażenia cannoli. Krem bazuje na pysznym, lekko słodkim serze ricotta, śmietanie o aromacie ze skórki cytryny oraz wyjątkowym dodatku jadalnych płatków piwonii, które nie tylko ozdabiają deser, ale także nadają mu wyjątkowy posmak. Jadalne kwiaty możesz zamówić w sklepach internetowych lub cukierniczych.
Pistacje nadadzą deserowi chrupkości – tak jak w recepcie na tradycyjne cannoli sycylijskie. Przepis zakłada smażenie na gorącym oleju rzepakowym – pamiętaj, by zachować ostrożność i utrzymywać tłuszcz w kontrolowanej temperaturze.
Wystarczy kilka kroków do stworzenia cannoli. Przepis może wykonać każdy, kto ma ochotę na włoski przysmak w domowym zaciszu!
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i wbij jedno jajo. Dodaj sól oraz cukier. Masło rozpuść w rondelku, a następnie wlej do miski. Na koniec dodaj wino i połącz wszystkie składniki. Gdy ciasto nabierze jednolitej struktury, wyrabiaj je jeszcze przez 10 minut. Uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
Ser ricotta przetrzyj na sitku, aby pozbyć się grudek. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i ubijaj przez 2 minuty mikserem. Do drugiego naczynia przełóż dobrze schłodzoną śmietanę, 1 łyżkę cukru pudru i ubijaj mikserem do momentu uzyskania puszystej masy. Pistacje posiekaj na drobno. Połącz bitą śmietanę z serkiem ricotta, jadalnymi płatkami kwiatów, pokruszonymi pistacjami, ekstraktem z wanilii i startą skórką z cytryny.
Oddziel białko od żółtka z 1 jaja. Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Pokrój je na mniejsze części i każdą z nich napowietrzaj kilka razy, rozwałkowując je wałkiem. Ciasto na cannoli powinno mieć grubość ok. 2 mm. Wykrój koła przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki. Rozpłaszcz wycięte kształty i zawiń je wokół metalowych foremek do cannoli. Ciasto powinno lekko na siebie zachodzić. Sklej brzegi ciasta przy pomocy białka jaja.
W rondelku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180°C. Wrzuć 1-2 cannoli i smaż do momentu zarumienienia. Zajmie to maksymalnie 1 minutę. Cannoli powinny być złocistobrązowe z widocznymi bąbelkami. Wyłóż je na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną, delikatnie wyjmij foremkę ze środka. Powtarzaj czynność do momentu wysmażenia całego ciasta.
Cannoli sycylijskie nadziewaj kremem przy pomocy szprycy do nadziewania. Końce posyp posiekanymi pistacjami i oprósz z wierzchu cukrem pudrem. Gotowe cannoli możesz przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!