Cantuccini z czekoladą
Opublikowano 10.07.2023Kto powiedział, że tradycyjne włoskie smaki nie mogą połączyć się z odrobiną czekoladowego szaleństwa? Przedstawiam Ci wersję kultowego włoskiego przysmaku w nowej odsłonie — Cantuccini z czekoladą! Idealne do porannej kawy czy wieczornego relaksu z kieliszkiem wina. Zanurz się w smaku włoskiej tradycji z czekoladowym twistem!
Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia, zmieszaj i odłóż.
Czekoladę posiekaj i odłóż na bok.
W dużej misce roztrzep jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj drobno pokrojoną lub startą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę z proszkiem i pokrojone w kostkę, miękkie ciasto. Zagnieć szybko ręcznie ciasto. Możesz też użyć robota planetarnego z końcówką o kształcie litery K.
Do ciasta wsyp migdały i czekoladę, wmieszaj je delikatnie do ciasta. Ciasto powinno się kleić i być lepkie.
Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej uformuj długi wałek i ułóż na blasze w sporej odległości od siebie (wałeczki urosną podczas pieczenia). Posmaruj roztrzepanym żółtkiem – dzięki temu wierzch będzie złocisty i błyszczący.
Piecz 25 minut. Wyjmij je z piekarnika i przestudź przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu pokrój na ukos w niewielkie „sucharki”.
Ciasteczka ułóż ponownie na blaszce i piecz z każdej strony po ok. 10 minut (po 10 minutach odwróć na drugą stronę). Ciasteczka powinny się zarumienić, ale nie przypiec. Wyjmij z pieca i pozostaw na blaszce do całkowitego wystudzenia.