Aplikacja
Cantucci Przepis
 

Cantuccini z czekoladą

Opublikowano 10.07.2023

Kto powiedział, że tradycyjne włoskie smaki nie mogą połączyć się z odrobiną czekoladowego szaleństwa? Przedstawiam Ci wersję kultowego włoskiego przysmaku w nowej odsłonie — Cantuccini z czekoladą! Idealne do porannej kawy czy wieczornego relaksu z kieliszkiem wina. Zanurz się w smaku włoskiej tradycji z czekoladowym twistem!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj blachę do pieczenia

Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

2. Czas na mąkę i proszek do pieczenia

Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia, zmieszaj i odłóż.

3. Przygotuj czekoladę

Czekoladę posiekaj i odłóż na bok.

4. Roztrzep jajka z cukrem

W dużej misce roztrzep jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj drobno pokrojoną lub startą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.

5. Dodaj mąkę

Dodaj mąkę z proszkiem i pokrojone w kostkę, miękkie ciasto. Zagnieć szybko ręcznie ciasto. Możesz też użyć robota planetarnego z końcówką o kształcie litery K.

6. Dodaj migdały i czekoladę

Do ciasta wsyp migdały i czekoladę, wmieszaj je delikatnie do ciasta. Ciasto powinno się kleić i być lepkie.

7. Uformuj wałki z ciasta

Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej uformuj długi wałek i ułóż na blasze w sporej odległości od siebie (wałeczki urosną podczas pieczenia). Posmaruj roztrzepanym żółtkiem – dzięki temu wierzch będzie złocisty i błyszczący.

8. Czas na pieczenie!

Piecz 25 minut. Wyjmij je z piekarnika i przestudź przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu pokrój na ukos w niewielkie „sucharki”.

9. Już prawie gotowe!

Ciasteczka ułóż ponownie na blaszce i piecz z każdej strony po ok. 10 minut (po 10 minutach odwróć na drugą stronę). Ciasteczka powinny się zarumienić, ale nie przypiec. Wyjmij z pieca i pozostaw na blaszce do całkowitego wystudzenia.

Czas całkowity 90 min
Porcja 24
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
Składniki
24
280 g mąki pszennej
2 jajka
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 16 g)
60 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
100 g migdałów ze skórką
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
Opcjonalnie: żółtko do posmarowania wierzchu – by miał on złocisty kolor