Aplikacja
 

Caramel Latte Macchiato

Opublikowano 10/10/2022

Lubisz słodkie, mleczne kawy? Mamy dla Ciebie pyszną, deserową propozycję, która rozpieści Twoje kubki smakowe! Oto przepis na Caramel Latte Macchiato, popularny napój kawowy, który smak kawy otula karmelowym akcentem. Teraz takie słodkie co nieco możesz przygotować samodzielnie w domu.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Przygotuj espresso

Przygotuj podwójną porcję espresso, korzystając z ekspresu ciśnieniowego lub kapsułek, według swoich preferencji. To podstawa tego napoju, więc ważne jest, aby było smaczne i mocne.

2. Przygotuj mleko

W małym garnuszku podgrzej mleko, aż będzie gorące, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Możesz zrobić z niego delikatną piankę, używając do tego ręcznego spieniacza do mleka.

3. Przygotuj latte macchiato

Wlej 2 łyżki syropu karmelowego do wysokiej szklanki, w której podasz napój. Podgrzane mleko wlej ostrożnie i powoli na środek syropu. Dzięki temu mleko wzniesie się na wierzch, tworząc charakterystyczne warstwy napoju.

4. Dodaj espresso

Delikatnie wlej espresso na wierzch mleka, starając się nie mieszać warstw. Espresso powinno „zaznaczyć” warstwę mleka, dlatego nazywa się to macchiato, co po włosku oznacza „znaczone”.

5. Dodaj bitą śmietanę i dekorację

Na wierzch kawowego napoju dodaj 2 łyżki bitej śmietany. Możesz udekorować latte macchiato karmelową polewą.

Total time
Czas całkowity 15 min
Serves
Porcja 1
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie -
 

Caramel Latte Macchiato

Opublikowano 10/10/2022

Lubisz słodkie, mleczne kawy? Mamy dla Ciebie pyszną, deserową propozycję, która rozpieści Twoje kubki smakowe! Oto przepis na Caramel Latte Macchiato, popularny napój kawowy, który smak kawy otula karmelowym akcentem. Teraz takie słodkie co nieco możesz przygotować samodzielnie w domu.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Przygotuj espresso

Przygotuj podwójną porcję espresso, korzystając z ekspresu ciśnieniowego lub kapsułek, według swoich preferencji. To podstawa tego napoju, więc ważne jest, aby było smaczne i mocne.

2. Przygotuj mleko

W małym garnuszku podgrzej mleko, aż będzie gorące, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Możesz zrobić z niego delikatną piankę, używając do tego ręcznego spieniacza do mleka.

3. Przygotuj latte macchiato

Wlej 2 łyżki syropu karmelowego do wysokiej szklanki, w której podasz napój. Podgrzane mleko wlej ostrożnie i powoli na środek syropu. Dzięki temu mleko wzniesie się na wierzch, tworząc charakterystyczne warstwy napoju.

4. Dodaj espresso

Delikatnie wlej espresso na wierzch mleka, starając się nie mieszać warstw. Espresso powinno „zaznaczyć” warstwę mleka, dlatego nazywa się to macchiato, co po włosku oznacza „znaczone”.

5. Dodaj bitą śmietanę i dekorację

Na wierzch kawowego napoju dodaj 2 łyżki bitej śmietany. Możesz udekorować latte macchiato karmelową polewą.

Total time
Czas całkowity 15 min
Serves
Porcja 1
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie -
Składniki
serves 1
Podwójne espresso - ok, 60 ml
Mleko - 200 ml
Syrop karmelowy - 2 łyżki
Bita śmietana - 2 łyżki
Karmelowa polewa do dekoracji (opcjonalnie)
Składniki
serves 1
Podwójne espresso - ok, 60 ml
Mleko - 200 ml
Syrop karmelowy - 2 łyżki
Bita śmietana - 2 łyżki
Karmelowa polewa do dekoracji (opcjonalnie)