Chili con carne
Opublikowano 31.08.2023Dziś mam dla Ciebie klasykę kuchni meksykańskiej — Chili Con Carne! To sycące danie, które łączy w sobie mięso mielone, czerwoną fasolę, kukurydzę, pomidory i oczywiście dużo chili! Idealne na zimowe wieczory, kiedy potrzebujesz czegoś, co Cię rozgrzeje od środka. Można podawać z ryżem, nachos lub tortillami. Rozpoczynamy ucztę!
W dużej misce przygotuj mięso wołowe: umyj je i osusz. Następnie pokrój drobno cebulę, czosnek i paprykę. Jeśli korzystasz, ze świeżych pomidorów – sparz je, obierz i również pokrój. Pomidory z puszki – rozdrobnij.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj czosnek, a potem mięso wołowe. Wrzuć przyprawy: cynamon, kmin rzymski i ostrą paprykę. Po kilku minutach dodaj pokrojone wcześniej warzywa i zalej je bulionem. Przykryj patelnię pokrywką.
Gdy sos zaczynie gęstnieć, dodaj (wcześniej odsączone) kukurydzę i fasolę. Duś przez kolejne 12 minut, aż składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby podlewaj danie bulionem do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotowe danie przełóż do miseczek i posyp dodatkami, np. startym serem cheddar oraz świeżą kolendrą. Podawaj chili con carne z ryżem, tortillą lub nachosami. Skrop wszystko sokiem z limonki.