Aplikacja
Chili Con Carne
 

Chili con carne

Opublikowano 31.08.2023

Dziś mam dla Ciebie klasykę kuchni meksykańskiej — Chili Con Carne! To sycące danie, które łączy w sobie mięso mielone, czerwoną fasolę, kukurydzę, pomidory i oczywiście dużo chili! Idealne na zimowe wieczory, kiedy potrzebujesz czegoś, co Cię rozgrzeje od środka. Można podawać z ryżem, nachos lub tortillami. Rozpoczynamy ucztę!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj składniki

W dużej misce przygotuj mięso wołowe: umyj je i osusz. Następnie pokrój drobno cebulę, czosnek i paprykę. Jeśli korzystasz, ze świeżych pomidorów – sparz je, obierz i również pokrój. Pomidory z puszki – rozdrobnij.

2. Usmaż składniki

Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj czosnek, a potem mięso wołowe. Wrzuć przyprawy: cynamon, kmin rzymski i ostrą paprykę. Po kilku minutach dodaj pokrojone wcześniej warzywa i zalej je bulionem. Przykryj patelnię pokrywką.

3. Czas na dodatki!

Gdy sos zaczynie gęstnieć, dodaj (wcześniej odsączone) kukurydzę i fasolę. Duś przez kolejne 12 minut, aż składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby podlewaj danie bulionem do uzyskania pożądanej konsystencji.

4. Podaj chili con carne

Gotowe danie przełóż do miseczek i posyp dodatkami, np. startym serem cheddar oraz świeżą kolendrą. Podawaj chili con carne z ryżem, tortillą lub nachosami. Skrop wszystko sokiem z limonki.

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
400 g mielonej wołowiny
2 świeże pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)
300 g ugotowanej czerwonej fasoli
1 papryka jalapeño
1 cebula
ok. 200 ml bulionu wołowego lub warzywnego
1 limonka
oliwa do smażenia
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
Do podania: 400 g ryżu, 4 tortille lub paczka nachosów
Opcjonalnie: awokado, ser cheddar, kolendra