Chili con carne z ryżem
Opublikowano 31.08.2023Masz ochotę na pyszne Chili Con Carne podane z ryżem! To idealne połączenie sycącego mięsa mielonego, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i oczywiście pikantnego chili, które świetnie komponuje się z delikatnością ugotowanego ryżu. To danie, które nie tylko rozgrzeje Cię w chłodne dni, ale także dostarczy energii na cały dzień! Gotowy? Smacznego!
Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę wszystkie świeże warzywa.
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy. Starannie wymieszaj i duś na małym ogniu przez co najmniej 15 minut.
Dodaj do garnka fasolę, pomidory, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i kontynuuj duszenie przez ok. 45 minut. Jeśli konsystencja dania jest zbyt rzadka – zdejmij pokrywkę i gotuj kilka minut dłużej.
Pod koniec gotowania, spróbuj swojego chili. W razie potrzeby dodaj więcej soli, ostrej papryki lub pieprzu.
Właśnie przygotowałeś chili con carne. Z czym podawać danie? Z ryżem, tortillą lub nachosami. Po nałożeniu na talerz skrop chili świeżym sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą.