Aplikacja
Chili Con Carne
 

Chili con carne z ryżem

Opublikowano 31.08.2023

Masz ochotę na pyszne Chili Con Carne podane z ryżem! To idealne połączenie sycącego mięsa mielonego, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i oczywiście pikantnego chili, które świetnie komponuje się z delikatnością ugotowanego ryżu. To danie, które nie tylko rozgrzeje Cię w chłodne dni, ale także dostarczy energii na cały dzień! Gotowy? Smacznego!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj warzywa

Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę wszystkie świeże warzywa.

2. Dopraw i duś warzywa

W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy. Starannie wymieszaj i duś na małym ogniu przez co najmniej 15 minut.

3. Dodaj pozostałe składniki

Dodaj do garnka fasolę, pomidory, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i kontynuuj duszenie przez ok. 45 minut. Jeśli konsystencja dania jest zbyt rzadka – zdejmij pokrywkę i gotuj kilka minut dłużej.

4. Dopraw gulasz

Pod koniec gotowania, spróbuj swojego chili. W razie potrzeby dodaj więcej soli, ostrej papryki lub pieprzu.

5. Podaj chili

Właśnie przygotowałeś chili con carne. Z czym podawać danie? Z ryżem, tortillą lub nachosami. Po nałożeniu na talerz skrop chili świeżym sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą.

Czas całkowity 80 min
Porcja 4
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 55 min
Składniki
4
600 g ugotowanej czerwonej fasoli
2 świeże pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)
1 papryka jalapeño
1 czerwona papryka
1 cebula
ok. 200 ml bulionu warzywnego
1 limonka
oliwa do smażenia
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju balsamicznego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
Do podania: 400 g ryżu, 4 tortille lub paczka nachosów
Opcjonalnie: awokado, ser cheddar, kolendra