Chłodnik z awokado z grzankami
Opublikowano 24.05.2024Masz w lodówce awokado i nie wiesz, co zrobić na obiad? Spróbuj tego przepisu! Przygotuj zielony chłodnik z awokado, ogórka oraz fety, podany z chrupiącymi grzankami i pestkami granatu.
Zupa na zimno to idealna alternatywa dla tradycyjnych potraw na ciepłe, letnie dni. Chłodnik z awokado i ogórka Pewni Dobrego na bazie jogurtu greckiego orzeźwi i nasyci Cię na długo. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Awokado to owoc bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele składników odżywczych m.in. w potas, magnez oraz witaminę C i E. Jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Możesz wykorzystać go jako smarowidło do kanapek, użyć miąższu do koktajlu czy przygotować na jego bazie aromatyczny chłodnik z ogórkiem i awokado oraz delikatnym serem feta. Do wykonania chłodnika potrzebujesz mocno dojrzałego owocu. Powinien lekko uginać się pod naciskiem palca.
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Awokado obierz ze skórki i wydrąż pestki. Do kielicha blendera wrzuć awokado, ogórki, jogurt grecki, listki mięty, szałwię, sok z połówki cytryny, sól, czarny pieprz, 2 plastry fety i oliwę z oliwek. Całość blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Jeżeli nie posiadasz blendera, możesz ręcznie zetrzeć ogórka na tarce o grubych oczkach, a awokado i fetę rozdrobnić widelcem. Listki mięty posiekaj drobno i całość wymieszaj z przyprawami i jogurtem. Masę możesz dosolić lub dodać więcej pieprzu i soku z cytryny według własnych preferencji smakowych. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
W czasie chłodzenia masy przygotuj dodatki. Kromki chleba pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć na rozgrzane naczynie pokrojone pieczywo. Przypiekaj kostki z każdej strony przez około 5 minut, stale mieszając. Gdy staną się chrupkie, wyłącz kuchenkę. Następnie przekrój granat i wydrąż pestki z jednej połówki. Owoc ten warto pozbawiać pestek podczas zanurzania go w misce wodą. W ten sposób uchronisz swoją kuchnię przed zachlapaniem sokiem z granatu. Pozostałe plastry fety pokrój w kostkę.
Dobrze schłodzoną masę na chłodnik rozlej do miseczek. Na wierzch dodaj pełnoziarniste grzanki, kostkę fety i pestki granatu. Udekoruj listkami świeżej mięty i kawałkami ogórka. Chłodnik z awokado i ogórka z grzankami może być wartościową propozycją dania obiadowego, ale także dobrze sprawdzi się jako podwieczorek czy kolacja. Potrawa jest lekka i nie zawiera dużo kalorii.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!