Chrupiące faworki
Opublikowano 15.02.2023Zaczynamy od przesiania mąki, dodajemy suche składniki (cukier, proszek do pieczenia, szczypta soli). Wszystko wysypujemy na stolnicę i robimy wgłębienie w środku. Dodajemy mokre składniki (jajka, masło) i wszystko łączymy – zagniatamy widelcem do wewnątrz – jak składniki się połączą dokończymy zagniatanie rękami. W trakcie zagniatania dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Całość zagniatamy przez kilka minut aż ciasto będzie elastyczne.
Odstawiamy na chwilę do odpoczęcia.
Następnie ciasto dzielimy na części i każdą cienko rozwałkowujemy. Cienkie plastry ciasta kroimy w grube paski, robiąc nacięcie na środku. Przewijamy końcówkę przez dziurkę, aby otrzymać kształt faworków.
Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Skorupki od jajek wykorzystaj do czyszczenia! Dodaj do nich kilka kropli płynu do mycia naczyń i zalej wodą.