Aplikacja
Chrupiące faworki
 

Chrupiące faworki

Opublikowano 15.02.2023

Wypróbuj nasz przepis na chrupiące, klasyczne faworki! Te delikatne i smakowite wypieki są idealne na specjalne okazje, takie jak karnawał czy święta. Nasz przepis jest prosty, a efekt końcowy zapewni ci chwilę prawdziwej rozkoszy dla podniebienia.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Wyrabiamy ciasto

Zaczynamy od przesiania mąki, dodajemy suche składniki (cukier, proszek do pieczenia, szczypta soli). Wszystko wysypujemy na stolnicę i robimy wgłębienie w środku. Dodajemy mokre składniki (jajka, masło) i wszystko łączymy – zagniatamy widelcem do wewnątrz – jak składniki się połączą dokończymy zagniatanie rękami. W trakcie zagniatania dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Całość zagniatamy przez kilka minut aż ciasto będzie elastyczne.

Odstawiamy na chwilę do odpoczęcia.

2. Przygotowujemy faworki

Następnie ciasto dzielimy na części i każdą cienko rozwałkowujemy. Cienkie plastry ciasta kroimy w grube paski, robiąc nacięcie na środku. Przewijamy końcówkę przez dziurkę, aby otrzymać kształt faworków.

3. Smażymy ciasteczka

Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Patent #zerowaste

Skorupki od jajek wykorzystaj do czyszczenia! Dodaj do nich kilka kropli płynu do mycia naczyń i zalej wodą.

Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
Mąka pszenna typ 450 - 270 g + do podsypania
Masło (miękkie) - 20 g
Cukier - 20 g
Jajka Pewni Dobrego - 3 sztuki
Sól - szczypta
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Skórka z pomarańczy - 1 sztuka
Cukier puder - do posypania
Tłuszcz (olej rzepakowy lub z orzeszków ziemnych) - 1 opakowanie