Aplikacja
Chrupiące keto faworki
 

Chrupiące keto faworki

Opublikowano 15.02.2023

Przepis na keto faworki to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy stosują dietę niskowęglowodanową. Te chrupiące ciasteczka są przygotowywane bez tradycyjnej mąki pszennej i cukru, zastępując je alternatywnymi składnikami, które są zgodne z zasadami diety ketogenicznej, takimi jak ser mozarella i mascarpone. Wypróbuj ten przepis już dziś i rozkoszuj się tymi pysznymi, bezgrzesznymi ciasteczkami!

Średniozaawansowany
Średnia 3.3/5 (3 głosów)
1. Przygotowujemy masę na keto faworki

Zaczynamy od rozpuszczenia startej mozzarelli w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Elastyczną masę z mozzarelli przekładamy do dużej miski, dodajemy mascarpone, masło klarowane (lub zwykłe), mąkę migdałową, wanilię i na koniec jajko. Opcjonalnie możemy dodać trochę słodyczy – erytrytol lub ksylitol sprawdzą się świetnie.

2. Wyrabiamy ciasto

Całość dokładnie mieszamy rękoma lub w robocie kuchennym. Przed rozwałkowaniem ciasta wkładamy je do lodówki lub zamrażarki do mocnego schłodzenia.

3. Robimy faworki

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kształty, np. kokardki. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. aż się zarumienią i na koniec posypujemy ulubionym słodzikiem.

Czas całkowity 85 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4
Tarta mozzarella - 200 g
Mascarpone - 100 g
Mielone migdały (mąka migdałowa) - 100 g
Jajko Pewni Dobrego - 1 sztuka
Laska wanilii - 1 sztuka
Masło klarowane - 1 opakowanie
Erytrytol albo ksylitol (zmielone na puder) - do posypania