Chrzan wielkanocny
Opublikowano 29.03.2023Dowiedz się, jak zrobić chrzan na stół wielkanocny. Prezentowana potrawa sprawdzi się jako dodatek do wielu świątecznych dań. Doskonale podkreśla smak wędlin, faszerowanych jaj czy mięs.
Ugotuj jajka na twardo w czasie 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmij je z wrzątku i przełóż do zimnej kąpieli wodnej. Po ostygnięciu obierz je ze skorupek i przekrój na połówki.
Wyjmij żółtka i utrzyj je z masłem.
Zetrzyj białka na tarce o małych oczkach.
Obierz chrzan i usuń z niego wszystkie plamki. Zetrzyj korzeń w blenderze bądź na tarce o małych oczkach.
Podgrzej ocet jabłkowy i rozpuść w nim cukier. Powstałą w ten sposób mieszanką zalej starty chrzan. Odstaw całość do wystygnięcia.
Żółtko utarte z masłem połącz z chrzanem. Dodaj do mieszanki śmietanę bądź jogurt i utarte białka. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej, gładkiej konsystencji.
Dopraw szczyptą soli dla podkreślenia smaku potrawy.