Aplikacja
Chrzan wielkanocny
 

Chrzan wielkanocny

Opublikowano 29.03.2023

Dowiedz się, jak zrobić chrzan na stół wielkanocny. Prezentowana potrawa sprawdzi się jako dodatek do wielu świątecznych dań. Doskonale podkreśla smak wędlin, faszerowanych jaj czy mięs.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj jaja

Ugotuj jajka na twardo w czasie 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmij je z wrzątku i przełóż do zimnej kąpieli wodnej. Po ostygnięciu obierz je ze skorupek i przekrój na połówki.

2. Utrzyj żółtka

Wyjmij żółtka i utrzyj je z masłem.

3. Zetrzyj białka

Zetrzyj białka na tarce o małych oczkach.

4. Zetrzyj chrzan

Obierz chrzan i usuń z niego wszystkie plamki. Zetrzyj korzeń w blenderze bądź na tarce o małych oczkach.

5. Przygotuj ocet z cukrem

Podgrzej ocet jabłkowy i rozpuść w nim cukier. Powstałą w ten sposób mieszanką zalej starty chrzan. Odstaw całość do wystygnięcia.

6. Dodaj resztę składników

Żółtko utarte z masłem połącz z chrzanem. Dodaj do mieszanki śmietanę bądź jogurt i utarte białka. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej, gładkiej konsystencji.

7. Dodaj przyprawy

Dopraw szczyptą soli dla podkreślenia smaku potrawy.

Czas całkowity 20 min
Porcja 8
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
8
5–7 korzeni chrzanu (około 500-600 g),
170 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
około 60 ml octu jabłkowego,
30–35 g cukru,
35 g masła,
6 dużych jaj,
szczypta soli.