Chrzan wielkanocny
Opublikowano 03/29/2023Dowiedz się, jak zrobić chrzan na stół wielkanocny. Prezentowana potrawa sprawdzi się jako dodatek do wielu świątecznych dań. Doskonale podkreśla smak wędlin, faszerowanych jaj czy mięs.
Ugotuj jajka na twardo w czasie 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmij je z wrzątku i przełóż do zimnej kąpieli wodnej. Po ostygnięciu obierz je ze skorupek i przekrój na połówki.
Wyjmij żółtka i utrzyj je z masłem.
Zetrzyj białka na tarce o małych oczkach.
Obierz chrzan i usuń z niego wszystkie plamki. Zetrzyj korzeń w blenderze bądź na tarce o małych oczkach.
Podgrzej ocet jabłkowy i rozpuść w nim cukier. Powstałą w ten sposób mieszanką zalej starty chrzan. Odstaw całość do wystygnięcia.
Żółtko utarte z masłem połącz z chrzanem. Dodaj do mieszanki śmietanę bądź jogurt i utarte białka. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej, gładkiej konsystencji.
Dopraw szczyptą soli dla podkreślenia smaku potrawy.

Chrzan wielkanocny
Opublikowano 03/29/2023Dowiedz się, jak zrobić chrzan na stół wielkanocny. Prezentowana potrawa sprawdzi się jako dodatek do wielu świątecznych dań. Doskonale podkreśla smak wędlin, faszerowanych jaj czy mięs.
Ugotuj jajka na twardo w czasie 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmij je z wrzątku i przełóż do zimnej kąpieli wodnej. Po ostygnięciu obierz je ze skorupek i przekrój na połówki.
Wyjmij żółtka i utrzyj je z masłem.
Zetrzyj białka na tarce o małych oczkach.
Obierz chrzan i usuń z niego wszystkie plamki. Zetrzyj korzeń w blenderze bądź na tarce o małych oczkach.
Podgrzej ocet jabłkowy i rozpuść w nim cukier. Powstałą w ten sposób mieszanką zalej starty chrzan. Odstaw całość do wystygnięcia.
Żółtko utarte z masłem połącz z chrzanem. Dodaj do mieszanki śmietanę bądź jogurt i utarte białka. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej, gładkiej konsystencji.
Dopraw szczyptą soli dla podkreślenia smaku potrawy.