Aplikacja
Chutney marchewkowy
 

Chutney marchewkowy

Opublikowano 08.09.2021

Chutney to nic innego jak sporządzony z owoców i warzyw gęsty sos używany zarówno do potraw mięsnych jak i wegetariańskich. W tym przepisie dowiecie się jak przygotować aromatyczny sos z marchewek, który zamknięty w chrupiącym i cieniutkim cieście filo pozwoli nam stworzyć doskonałe danie na obiad lub kolację.

1. Przygotowujemy farsz

Na patelnię wlewamy oliwę, następnie dodajemy posiekaną cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Nad patelnią ścieramy wcześniej obrany imbir. Do całości dosypujemy kurkumę oraz kumin. Drobno siekamy daktyle i wrzucamy na patelnię, dodajemy startą marchewkę. Na koniec całość skrapiamy sokiem z limonki i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.

2. Przygotowujemy posłanie z ciasta filo

Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy. Układamy pierwszy płat ciasta filo. Następnie smarujemy ciasto oliwą i nakładamy kolejny płat. Czynności powtarzamy do momentu ułożenia wszystkich czterech płatów ciasta.

3. Smażymy chutney

Do farszu dodajemy odrobinę kolendry, dokładnie mieszamy i całość przekładamy na patelnię z ciastem filo. Po nałożeniu zamykamy nasze danie płatami ciasta smarując je oliwą. Całość smażymy do momentu uzyskania złocistego koloru od spodu (około 2-3 minut).

4. Odwracamy chutney

Po uzyskaniu złocistego koloru od spodu do patelni przykładamy duży talerz i odwracamy nasze danie. Zsuwamy chutney na patelnię i smażymy analogicznie drugą stronę (około 2-3 minut).

5. Komponujemy danie

Chutney przekładamy na dużą deskę. Całość możemy dodatkowo posypać kolendrą.

Patent #zerowaste

Skórki z imbiru wrzucamy do garnuszka z wodą i gotujemy. W taki sposób otrzymamy napar z imbiru, idealny na jesienne wieczory.

#kuchniaindyjska #pewnidobrego #świeżewarzywa #chutney #ciastofilo

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
Ciasto filo - 4 płaty
Oliwa
Kolendra lub pietruszka
Marchew - 800 g
Mała cebulka - 1 sztuka
Imbir - 1 kawałek
Daktyle - 4-6 sztuki
Kumin - 1/2 łyżeczki
Kurkuma - 1/4 łyżeczki
Sól
Pieprz
Sok z limonki