Ciasteczka mikołajkowe
Opublikowano 29.11.2023Szukasz bardzo prostego przepisu na korzenne wypieki? Dobrze trafiłeś! Świąteczne ciasteczka z reniferem możesz wykonać już w pół godziny. Tyle czasu wystarczy, abyś zaskoczył swoich bliskich korzennym zapachem, który uzyskasz po upieczeniu ciastek z dodatkiem przyprawy korzennej Auchan, cynamonu, kardamonu i kakao. Nie musisz być mistrzem wypieków – ten przepis wyjdzie nawet początkującemu amatorowi domowych ciast.
Ciasto bazuje zarówno na mące pszennej tortowej, jak i orkiszowej pełnoziarnistej, dzięki czemu ma więcej błonnika pokarmowego. Połączenie w cieście słodyczy miodu wielokwiatowego Pewni Dobrego i maślanego smaku masła osełkowego Pewni Dobrego sprawia, że ciastka są idealnym zimowym deserem podawanym do kawy, herbaty czy gorącego mleka Auchan z przyprawami.
Polewa z gorzkiej czekolady nie tylko wzbogaci smak ciasteczek, ale także możesz tworzyć nią kształty i ozdobne napisy.
Odmierz 100 g masła osełkowego Pewni Dobrego. Możesz to zrobić przy pomocy wagi kuchennej. Jeśli nie posiadasz wagi, odkrój około ⅓ kostki. Następnie rozpuść masło. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Włóż miseczkę z masłem do mikrofali na średnią moc na około 1 minutę. Możesz także rozpuścić je w rondelku na wolnym ogniu. Następnie ostudź uzyskany płyn.
Zacznij od połączenia w jednej misce odmierzonej mąki pszennej tortowej, mąki orkiszowej typu 3000, sody, przyprawy korzennej, cynamonu, kardamonu, kakao. W drugiej misce wymieszaj jaja, masło, miód. Połącz w dużym naczyniu suche i mokre składniki ręką bądź mieszadełkiem. Następnie wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania dużej kuli.
Przygotuj stolnicę posypaną mąką pszenną tortową, wałek do ciasta oraz metalowe foremki w kształcie reniferów. Ciasto podziel na kilka mniejszych kulek. Rozwałkuj je na grubość około 0,5-1 cm. Wycinaj kształty, aż wykorzystasz całe ciasto.
Piekarnik ustaw na 180 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Połóż na niej ciasteczka w taki sposób, aby nie przylepiały się do siebie. Piecz przez 8 minut.
W czasie pieczenia ciastek przygotuj polewę. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Miskę z pokrojoną gorzką czekoladą włóż do gotującego się w garnku wrzątku. Możesz ją położyć na sitku, tak aby nie dotykała wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się wszystkich tabliczek. Następnie wlej do oddzielnego rondelka szklankę mleka i podgotuj je z dodatkiem korzennych przypraw. Przelej do kubeczka.
Na upieczone ciasteczka wylej przy pomocy łyżeczki polewę z gorzkiej czekolady. Ozdób ciastka według uznania np. lukrem. W okresie okołoświątecznym warto zaopatrzyć kuchnię w nie tylko korzenne przyprawy do wypieków, ale także gotowe dekoracje do tortów i ciastek, takie jak np. pisaki, posypki, kuleczki, kawałki czekolady, mikołaje lub bałwanki z masy cukrowej. Sprawią one, że Twoje wypieki będą jedyne w swoim rodzaju.
Ciasteczka z reniferem mogą także służyć do ozdoby Twojej choinki. Wystarczy, że przebijesz je nitką bądź wytniesz w nich małe dziurki na sznurek. Jeżeli potrzebujesz innych kształtów do stworzenia różnorodnych ozdób choinkowych, wykorzystaj takie świąteczne foremki jak np. choinkę, gwiazdkę czy bałwana. Niezbędne akcesoria do ciast znajdziesz w zakładce poświęconej artykułom świątecznym Święta z Auchan.
Ciastka korzenne są odpowiednie dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub tradycyjnej.
Smacznego!