Aplikacja
Ciasto czekoladowe bez mąki
 

Ciasto czekoladowe bez mąki

Opublikowano 07.07.2021

Zastanawialiście się kiedyś czy możliwym jest przygotowanie ciasta bez użycia mąki? No jasne, że tak! Chrupiące z wierzchu i mięciutkie wewnątrz. Głęboki smak gorzkiej czekolady przełamany słodkością cukru trzcinowego i migdałów. Co więcej, wymieniając cukier na erytrytol, oliwę na olej kokosowy a masło na masło klarowane przepis ten idealnie sprawdzi się dla osób na diecie keto!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy tortownicę

Tortownicę smarujemy masłem, następnie wsypujemy łyżkę mąki migdałowej i rozprowadzamy równomiernie po formie.

2. Przygotowujemy mąkę migdałową (opcjonalnie)

Jeżeli nie posiadamy mąki migdałowej do malaksera wsypujemy 250 g migdałów blanszowanych (mogą być też w łupinie) i miksujemy do uzyskania proszku o gramaturze mąki.

3. Przygotowujemy masę na ciasto

W malakserze rozdrabniamy czekoladę na drobne kawałeczki. Do misy miksera planetarnego dodajemy jajka i cukier trzcinowy, ubijamy przez kilka minut do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, mąkę migdałową, gorzką czekoladę oraz łyżkę proszku do pieczenia. Całość miksujemy.

4. Pieczemy ciasto

Masę przekładamy do tortownicy. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 175° C.

5. Komponujemy deser

Do ukrojonego kawałka ciasta możemy dodać gałkę ulubionych lodów oraz przyozdobić listkiem zielonej mięty.

Patent #zerowaste

Pozostały proszek do pieczenia może posłużyć jako środek do usuwania tłustych plam bądź wybielania tkanin.

#zdrowewypieki #ciastobezmąki #przepisyketo #ciastoczekoladowe

Czas całkowity 60 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
Masło – 1 łyżka
Cukier trzcinowy - 200 g
Migdały/Mąka migdałowa - 250 g
Gorzka czekolada min. 70% - 250 g
Oliwa – 125 ml
Jajka – 6 sztuk
Proszek do pieczenia – 1 łyżka
Lody - opcjonalnie