Ciasto czekoladowe bez mąki
Opublikowano 07.07.2021Zastanawialiście się kiedyś czy możliwym jest przygotowanie ciasta bez użycia mąki? No jasne, że tak! Chrupiące z wierzchu i mięciutkie wewnątrz. Głęboki smak gorzkiej czekolady przełamany słodkością cukru trzcinowego i migdałów. Co więcej, wymieniając cukier na erytrytol, oliwę na olej kokosowy a masło na masło klarowane przepis ten idealnie sprawdzi się dla osób na diecie keto!
Tortownicę smarujemy masłem, następnie wsypujemy łyżkę mąki migdałowej i rozprowadzamy równomiernie po formie.
Jeżeli nie posiadamy mąki migdałowej do malaksera wsypujemy 250 g migdałów blanszowanych (mogą być też w łupinie) i miksujemy do uzyskania proszku o gramaturze mąki.
W malakserze rozdrabniamy czekoladę na drobne kawałeczki. Do misy miksera planetarnego dodajemy jajka i cukier trzcinowy, ubijamy przez kilka minut do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, mąkę migdałową, gorzką czekoladę oraz łyżkę proszku do pieczenia. Całość miksujemy.
Masę przekładamy do tortownicy. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 175° C.
Do ukrojonego kawałka ciasta możemy dodać gałkę ulubionych lodów oraz przyozdobić listkiem zielonej mięty.
Pozostały proszek do pieczenia może posłużyć jako środek do usuwania tłustych plam bądź wybielania tkanin.
#zdrowewypieki #ciastobezmąki #przepisyketo #ciastoczekoladowe