Ciasto francuskie
Opublikowano 06/28/2023Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?
Wsyp sól i mąkę do szklanej miski, dolej wodę i wymieszaj całość. Z ciasta wykonaj kulę.
Wykonaj krzyż na cieście nożem, dzieląc je w ten sposób na cztery części. Włóż je do lodówki na ok. 15-20 minut.
Zawiń masło (albo margarynę) w folię aluminiową. Zacznij uderzać je wałkiem, aż powstanie z niego spłaszczony kwadrat. Włóż je do lodówki na około kwadrans.
Posyp blat albo stolnicę mąką. Wykonaj kwadrat z ciasta, a następnie rozwałkuj każdą z czterech części. W rogach ciasto powinno być wydłużone, ale na środku pozostaw nieco więcej ciasta.
Na środku ciasta połóż margarynę (bądź masło) wyjęte z folii. Zawiń ją „rogami” ciasta w taki sposób, jak owija się paczkę.
Odwróć „paczkę”, a następnie rozwałkuj całość tak, aby masło scaliło się z ciastem.
Posyp blat mąką. Rozwałkuj ciasto tak, aby utworzyło prostokąt.
Złóż jeden kraniec ciasta do środka, a następnie nałóż na niego drugi. Nadmiar mąki możesz usunąć pędzelkiem.
Kraniec górnej warstwy ciasta dociągnij do dolnej. Starannie rozwałkuj całość.
Owiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Cały proces zawijania ciasta potwórz trzykrotnie. Pamiętaj, że co drugie zawinięcie należy włożyć ciasto do lodówki na 60 minut. Po szóstym razie włóż ciasto do lodówki na 120 minut.
Gotowe. Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania wypieków.
Ciasto francuskie
Opublikowano 06/28/2023Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?
Wsyp sól i mąkę do szklanej miski, dolej wodę i wymieszaj całość. Z ciasta wykonaj kulę.
Wykonaj krzyż na cieście nożem, dzieląc je w ten sposób na cztery części. Włóż je do lodówki na ok. 15-20 minut.
Zawiń masło (albo margarynę) w folię aluminiową. Zacznij uderzać je wałkiem, aż powstanie z niego spłaszczony kwadrat. Włóż je do lodówki na około kwadrans.
Posyp blat albo stolnicę mąką. Wykonaj kwadrat z ciasta, a następnie rozwałkuj każdą z czterech części. W rogach ciasto powinno być wydłużone, ale na środku pozostaw nieco więcej ciasta.
Na środku ciasta połóż margarynę (bądź masło) wyjęte z folii. Zawiń ją „rogami” ciasta w taki sposób, jak owija się paczkę.
Odwróć „paczkę”, a następnie rozwałkuj całość tak, aby masło scaliło się z ciastem.
Posyp blat mąką. Rozwałkuj ciasto tak, aby utworzyło prostokąt.
Złóż jeden kraniec ciasta do środka, a następnie nałóż na niego drugi. Nadmiar mąki możesz usunąć pędzelkiem.
Kraniec górnej warstwy ciasta dociągnij do dolnej. Starannie rozwałkuj całość.
Owiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Cały proces zawijania ciasta potwórz trzykrotnie. Pamiętaj, że co drugie zawinięcie należy włożyć ciasto do lodówki na 60 minut. Po szóstym razie włóż ciasto do lodówki na 120 minut.
Gotowe. Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania wypieków.