Aplikacja
babeczki a la pasteis de nata
 

Ciasto francuskie

Opublikowano 28.06.2023

Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Czas zacząć!

W wygodnym naczyniu wymieszaj mąkę z solą, zimną wodą oraz schłodzonym masłem.

2. Podział na części

Uformowane ciasto podziel na cztery części. Następnie odłóż do schłodzenia na ok. 40 min.

3. Czas na wałkowanie!

Podsyp blat mąką. Rozwałkuj części ciasta wałkiem, tak aby je spłaszczyć. Następnie wstaw do schłodzenia na ok. 30 minut.

4. Złóż ciasto

Wyjmij ciasto i układaj rozwałkowane części jedna na drugą. Następnie ponownie rozwałkuj. Kiedy ciasto będzie płaskie, układaj je jak list, czyli składaj rogami do środka, a później ponownie rozwałkuj. Czynność powtórz 5 razy.

5. Niech ciasto odpocznie

Na koniec włóż ciasto do lodówki na minimum 90 minut.

6. Gotowe!

Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania portugalskich babeczek.

Czas całkowity 450 min
Porcja 7
Przygotowanie 100 min
Gotowanie -
Składniki
7
30 dag zimnego masła
270 ml zimnej wody
40 dag mąki pszennej
6,5 g (niecała płaska łyżeczka) soli