Ciasto francuskie
Opublikowano 28.06.2023Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?
W wygodnym naczyniu wymieszaj mąkę z solą, zimną wodą oraz schłodzonym masłem.
Uformowane ciasto podziel na cztery części. Następnie odłóż do schłodzenia na ok. 40 min.
Podsyp blat mąką. Rozwałkuj części ciasta wałkiem, tak aby je spłaszczyć. Następnie wstaw do schłodzenia na ok. 30 minut.
Wyjmij ciasto i układaj rozwałkowane części jedna na drugą. Następnie ponownie rozwałkuj. Kiedy ciasto będzie płaskie, układaj je jak list, czyli składaj rogami do środka, a później ponownie rozwałkuj. Czynność powtórz 5 razy.
Na koniec włóż ciasto do lodówki na minimum 90 minut.
Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania portugalskich babeczek.