Aplikacja
babeczki a la pasteis de nata
 

Ciasto francuskie

Opublikowano 06/28/2023

Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Czas zacząć!

Wsyp sól i mąkę do szklanej miski, dolej wodę i wymieszaj całość. Z ciasta wykonaj kulę.

2. Podział na części

Wykonaj krzyż na cieście nożem, dzieląc je w ten sposób na cztery części. Włóż je do lodówki na ok. 15-20 minut.

3. Zawiń masło

Zawiń masło (albo margarynę) w folię aluminiową. Zacznij uderzać je wałkiem, aż powstanie z niego spłaszczony kwadrat. Włóż je do lodówki na około kwadrans.

4. Czas na wałkowanie!

Posyp blat albo stolnicę mąką. Wykonaj kwadrat z ciasta, a następnie rozwałkuj każdą z czterech części. W rogach ciasto powinno być wydłużone, ale na środku pozostaw nieco więcej ciasta.

5. Kolejny krok

Na środku ciasta połóż margarynę (bądź masło) wyjęte z folii. Zawiń ją „rogami” ciasta w taki sposób, jak owija się paczkę.

6. Rozwałkuj!

Odwróć „paczkę”, a następnie rozwałkuj całość tak, aby masło scaliło się z ciastem.

7. Następnie

Posyp blat mąką. Rozwałkuj ciasto tak, aby utworzyło prostokąt.

8. Formowanie

Złóż jeden kraniec ciasta do środka, a następnie nałóż na niego drugi. Nadmiar mąki możesz usunąć pędzelkiem.

9. Kolejny krok

Kraniec górnej warstwy ciasta dociągnij do dolnej. Starannie rozwałkuj całość.

10. Daj odpocząć!

Owiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na ok. 60 minut.

11. Na koniec!

Cały proces zawijania ciasta potwórz trzykrotnie. Pamiętaj, że co drugie zawinięcie należy włożyć ciasto do lodówki na 60 minut. Po szóstym razie włóż ciasto do lodówki na 120 minut.

Gotowe. Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania wypieków.

Total time
Czas całkowity 420 min
Serves
Porcja 7
Preparation
Przygotowanie 100 min
Cooking
Gotowanie -
babeczki a la pasteis de nata
 

Ciasto francuskie

Opublikowano 06/28/2023

Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni – podstawa do wielu smakowitych potraw, od klasycznych tart i quiches, po rogaliki na śniadanie czy słodkie ciasteczka. To ciasto, które jest niezwykle delikatne, chrupiące i pełne smaku. Nie ma nic lepszego niż domowy wyrób. Może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem krok po kroku, odkryjesz, że jest to prostsze, niż myślisz. Czy jesteś gotów na wypróbowanie tego kulinarnego wyzwania?

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Czas zacząć!

Wsyp sól i mąkę do szklanej miski, dolej wodę i wymieszaj całość. Z ciasta wykonaj kulę.

2. Podział na części

Wykonaj krzyż na cieście nożem, dzieląc je w ten sposób na cztery części. Włóż je do lodówki na ok. 15-20 minut.

3. Zawiń masło

Zawiń masło (albo margarynę) w folię aluminiową. Zacznij uderzać je wałkiem, aż powstanie z niego spłaszczony kwadrat. Włóż je do lodówki na około kwadrans.

4. Czas na wałkowanie!

Posyp blat albo stolnicę mąką. Wykonaj kwadrat z ciasta, a następnie rozwałkuj każdą z czterech części. W rogach ciasto powinno być wydłużone, ale na środku pozostaw nieco więcej ciasta.

5. Kolejny krok

Na środku ciasta połóż margarynę (bądź masło) wyjęte z folii. Zawiń ją „rogami” ciasta w taki sposób, jak owija się paczkę.

6. Rozwałkuj!

Odwróć „paczkę”, a następnie rozwałkuj całość tak, aby masło scaliło się z ciastem.

7. Następnie

Posyp blat mąką. Rozwałkuj ciasto tak, aby utworzyło prostokąt.

8. Formowanie

Złóż jeden kraniec ciasta do środka, a następnie nałóż na niego drugi. Nadmiar mąki możesz usunąć pędzelkiem.

9. Kolejny krok

Kraniec górnej warstwy ciasta dociągnij do dolnej. Starannie rozwałkuj całość.

10. Daj odpocząć!

Owiń ciasto w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na ok. 60 minut.

11. Na koniec!

Cały proces zawijania ciasta potwórz trzykrotnie. Pamiętaj, że co drugie zawinięcie należy włożyć ciasto do lodówki na 60 minut. Po szóstym razie włóż ciasto do lodówki na 120 minut.

Gotowe. Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania wypieków.

Total time
Czas całkowity 420 min
Serves
Porcja 7
Preparation
Przygotowanie 100 min
Cooking
Gotowanie -
Składniki
serves 7
27 dag zimnego masła lub margaryny
270 ml zimnej wody
40 dag mąki pszennej
6,5 g (niecała płaska łyżeczka) soli
Składniki
serves 7
27 dag zimnego masła lub margaryny
270 ml zimnej wody
40 dag mąki pszennej
6,5 g (niecała płaska łyżeczka) soli