Ciasto jogurtowe z truskawkami
Opublikowano 27.07.2023Odkryj prawdziwe oblicze sezonowych smaków dzięki naszemu przepisowi na ciasto jogurtowe z truskawkami. To lekkie, kremowe ciasto z owocowym akcentem jest kwintesencją lata zamkniętą w jednym deserze. Bogactwo jogurtu nadaje ciastu niezwykłej wilgotności i delikatności, a słodkie, soczyste truskawki dodają niepowtarzalnej głębi smaku. Zacznij swoją kulinarną przygodę z naszym przepisem na ciasto jogurtowe z truskawkami!
Rozpocznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Formę do ciasta nasmaruj tłuszczem i posyp mąką, możesz także użyć papieru do pieczenia.
W naczyniu o odpowiedniej wielkości wymieszaj następujące składniki: jajka, jogurt, olej oraz cukier. Mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa.
W innym naczyniu wymieszaj sól, mąkę, oraz proszek do pieczenia. Następnie połącz je z uprzednio przygotowanymi składnikami i mocno wymieszaj.
Dodaj ekstrakt wanilii i ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, możesz dolać odrobinę więcej jogurtu.
Do ciasta dodaj pokrojone truskawki i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przelej ciasto do formy.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25–30 minut lub do momentu, gdy ciasto się zarumieni. Możesz także wbić wykałaczkę lub widelec i sprawdzić, czy są suche.
Pozostaw ciasto w wyłączonym piekarniku przez kilka minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia w spokojnym miejscu.
Dla dekoracji możesz ciasto posypać odrobiną cukru pudru.