Aplikacja
Ciasto Jogurtowe Z Truskawkami 2
 

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Opublikowano 27.07.2023

Odkryj prawdziwe oblicze sezonowych smaków dzięki naszemu przepisowi na ciasto jogurtowe z truskawkami. To lekkie, kremowe ciasto z owocowym akcentem jest kwintesencją lata zamkniętą w jednym deserze. Bogactwo jogurtu nadaje ciastu niezwykłej wilgotności i delikatności, a słodkie, soczyste truskawki dodają niepowtarzalnej głębi smaku. Zacznij swoją kulinarną przygodę z naszym przepisem na ciasto jogurtowe z truskawkami!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Nastaw piekarnik

Rozpocznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Formę do ciasta nasmaruj tłuszczem i posyp mąką, możesz także użyć papieru do pieczenia.

2. Wymieszaj mokre składniki

W naczyniu o odpowiedniej wielkości wymieszaj następujące składniki: jajka, jogurt, olej oraz cukier. Mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa.

3. Wymieszaj suche składniki

W innym naczyniu wymieszaj sól, mąkę, oraz proszek do pieczenia. Następnie połącz je z uprzednio przygotowanymi składnikami i mocno wymieszaj.

4. Dodaj ekstrakt wanilii

Dodaj ekstrakt wanilii i ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, możesz dolać odrobinę więcej jogurtu.

5. Dodaj truskawki

Do ciasta dodaj pokrojone truskawki i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przelej ciasto do formy.

6. Ciasto gotowe do pieczenia!

Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25–30 minut lub do momentu, gdy ciasto się zarumieni. Możesz także wbić wykałaczkę lub widelec i sprawdzić, czy są suche.

7. Poczekaj aż wystygnie

Pozostaw ciasto w wyłączonym piekarniku przez kilka minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia w spokojnym miejscu.

8. Udekoruj ciasto

Dla dekoracji możesz ciasto posypać odrobiną cukru pudru.

Czas całkowity 45 min
Porcja 12
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
12
500 gramów mąki pszennej
300 gramów świeżych truskawek (pokrojonych na połówki lub ćwiartki)
250 ml jogurtu naturalnego
200 gramów cukru
125 ml oleju roślinnego
10 gramów proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
odrobina soli
cukier puder do dekoracji