Aplikacja
Ciasto Jogurtowe Z Truskawkami
 

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Opublikowano 27.07.2023

Odkryj ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Ten wykwintny deser łączy wilgotne, jogurtowe ciasto, soczyste, sezonowe truskawki i chrupiącą, słodką kruszonkę, tworząc unikalne doświadczenie kulinarne. Delikatna struktura ciasta kontrastuje z chrupiącym toppingiem, a słodycz kruszonki idealnie komponuje się z lekką kwasowością truskawek i jogurtu. Ciesz się chwilą przyjemności z naszym przepisem!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Rozgrzej piekarnik

Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do ciasta, smarując tłuszczem lub wykładając papierem do pieczenia.

2. Połącz mokre składniki

Dokładnie wymieszaj cukier, jogurt, jajka oraz olej. Zmiksuj składniki na gładką masę.

3. Połącz suche składniki

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz ze składnikami wymieszanymi wcześniej.

4. Dodaj wanilię

Do wymieszanych składników dodaj ekstrakt z wanilii i znowu wszystko wymieszaj.

5. Dodaj truskawki

Do masy dodaj pokrojone truskawki marki Auchan i wymieszaj wszystko. Tak przygotowaną masę przelej do formy na ciasto.

6. Czas na kruszkonkę!

Wymieszaj mąkę, masło, brązowy i biały cukier, oraz cynamon palcami, aż uzyskasz grudkowatą konsystencję kruszonki.

7. Rozprowadź kruszonkę na cieście

Kruszonkę równomiernie rozprowadź po górnej warstwie ciasta.

8. Wstaw ciasto do piekarnikia

Ciasto powinno piec się przez około 35–40 minut w temperaturze 180 stopni. Chyba że wcześniej się zarumieni. Wtedy możesz je wyciągnąć z piekarnika.

Czas całkowity 55 min
Porcja 9
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
 

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Opublikowano 27.07.2023

Odkryj ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Ten wykwintny deser łączy wilgotne, jogurtowe ciasto, soczyste, sezonowe truskawki i chrupiącą, słodką kruszonkę, tworząc unikalne doświadczenie kulinarne. Delikatna struktura ciasta kontrastuje z chrupiącym toppingiem, a słodycz kruszonki idealnie komponuje się z lekką kwasowością truskawek i jogurtu. Ciesz się chwilą przyjemności z naszym przepisem!

1. Rozgrzej piekarnik

Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do ciasta, smarując tłuszczem lub wykładając papierem do pieczenia.

2. Połącz mokre składniki

Dokładnie wymieszaj cukier, jogurt, jajka oraz olej. Zmiksuj składniki na gładką masę.

3. Połącz suche składniki

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz ze składnikami wymieszanymi wcześniej.

4. Dodaj wanilię

Do wymieszanych składników dodaj ekstrakt z wanilii i znowu wszystko wymieszaj.

5. Dodaj truskawki

Do masy dodaj pokrojone truskawki marki Auchan i wymieszaj wszystko. Tak przygotowaną masę przelej do formy na ciasto.

6. Czas na kruszkonkę!

Wymieszaj mąkę, masło, brązowy i biały cukier, oraz cynamon palcami, aż uzyskasz grudkowatą konsystencję kruszonki.

7. Rozprowadź kruszonkę na cieście

Kruszonkę równomiernie rozprowadź po górnej warstwie ciasta.

8. Wstaw ciasto do piekarnikia

Ciasto powinno piec się przez około 35–40 minut w temperaturze 180 stopni. Chyba że wcześniej się zarumieni. Wtedy możesz je wyciągnąć z piekarnika.

Czas całkowity 55 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
Składniki
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki świeżych truskawek (pokrojonych na połówki lub ćwiartki)
125 gramów szklanki mąki pszennej
75 gramów brązowego cukru
75 gramów białego cukru
75 gramów masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
Odrobina cynamonu dla smaku
Składniki
9
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki świeżych truskawek (pokrojonych na połówki lub ćwiartki)
125 gramów szklanki mąki pszennej
75 gramów brązowego cukru
75 gramów białego cukru
75 gramów masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
Odrobina cynamonu dla smaku