Aplikacja
Ciasto marchewkowe
 

Ciasto marchewkowe

Opublikowano 19.11.2023

Ciasto marchewkowe to wyjątkowy przysmak o soczystej konsystencji i delikatnym smaku. Przepis ten łączy świeże starte marchewki z aromatycznymi przyprawami, tworząc harmonijną kompozycję smakową. Ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się na różne okazje, dodając uroku i smaku każdemu spotkaniu.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj ciasto

Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach.
Jajka ubij z cukrem na puszysta masę, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i wanilię.

2. Upraż migdały

Migdały upraż na suchej patelni i po zarumienieniu, drobno posiekaj. Dodaj do masy z resztą składników i dobrze wymieszaj.

3. Upiecz ciasto

Całość przełóż do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-55 min (do suchego patyczka).

Patent #zerowaste

Niewykorzystaną marchewkę i orzechy wykorzystaj do przygotowania pożywnej granoli, idealnej na śniadanie!

Czas całkowity 70 min
Porcja 10
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 55 min
Składniki
10
Jajka - 5 szt.
Cukier - 200 g
Starta marchewka - 250-300 g
Mąka migdałowa - 250 g
Migdały - 100 g
Laska waniliowa - 1 szt.
Proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
Masło - 1 łyżka