Ciasto marchewkowe
Opublikowano 19.11.2023Ciasto marchewkowe to wyjątkowy przysmak o soczystej konsystencji i delikatnym smaku. Przepis ten łączy świeże starte marchewki z aromatycznymi przyprawami, tworząc harmonijną kompozycję smakową. Ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się na różne okazje, dodając uroku i smaku każdemu spotkaniu.
Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach.
Jajka ubij z cukrem na puszysta masę, dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i wanilię.
Migdały upraż na suchej patelni i po zarumienieniu, drobno posiekaj. Dodaj do masy z resztą składników i dobrze wymieszaj.
Całość przełóż do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-55 min (do suchego patyczka).
Niewykorzystaną marchewkę i orzechy wykorzystaj do przygotowania pożywnej granoli, idealnej na śniadanie!