Aplikacja
Ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami
 

Ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami

Opublikowano 03.11.2023

Dbasz o linię? Nie musisz odmawiać sobie bożonarodzeniowych łakoci! Ciasto marchewkowe na święta możesz przygotować także w wersji fit z płatkami owsianymi, jogurtem naturalnym oraz miodem. Skorzystaj z naszego pomysłu i spraw, by chwile spędzone z bliskimi przy wigilijnym stole były jeszcze smaczniejsze!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Wyjmij składniki z lodówki

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem tak, by miały temperaturę pokojową.

Wymieszaj składniki

Składniki na ciasto, oprócz startej marchewki i orzechów, mieszaj za pomocą robota kuchennego, aż uzyskasz jednolitą masę.

Dodaj marchewkę i orzechy

Na koniec dodaj do ciasta marchewkę i orzechy – wmieszaj je w masę, za pomocą szpatułki.

Upiecz ciasto

Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25–30 minut.

Odstaw wypiek do ostygnięcia

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj serek i ubij śmietankę

Serek rozdrobnij widelcem, połącz z cukrem i sokiem z limonki. Śmietankę ubij na sztywno mikserem.

Wyłóż masę na ciasto

Połącz serek z ubitą śmietaną. Masę wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto marchewkowe.

Czas całkowity 55 min
Porcja 12
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
Składniki
12
Składniki na ciasto:
2 średniej wielkości jajka Pewni Dobrego
3 łyżki jogurtu naturalnego marki własnej Auchan
1 duża marchewka starta na tarce o grubych oczkach
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych marki własnej Auchan
3 łyżki miodu
1 łyżka roztopionego masła marki własnej Auchan
20 dag orzechów włoskich, posiekanych na drobne kawałki
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
Składniki na krem:
125 g serka ricotta marki własnej Auchan
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z limonki
50 ml śmietanki 36% marki własnej Auchan