Ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami
Opublikowano 03.11.2023Dbasz o linię? Nie musisz odmawiać sobie bożonarodzeniowych łakoci! Ciasto marchewkowe na święta możesz przygotować także w wersji fit z płatkami owsianymi, jogurtem naturalnym oraz miodem. Skorzystaj z naszego pomysłu i spraw, by chwile spędzone z bliskimi przy wigilijnym stole były jeszcze smaczniejsze!
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem tak, by miały temperaturę pokojową.
Składniki na ciasto, oprócz startej marchewki i orzechów, mieszaj za pomocą robota kuchennego, aż uzyskasz jednolitą masę.
Na koniec dodaj do ciasta marchewkę i orzechy – wmieszaj je w masę, za pomocą szpatułki.
Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25–30 minut.
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Połącz serek z ubitą śmietaną. Masę wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto marchewkowe.