Aplikacja
Ciasto marchewkowe z mascarpone
 

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Opublikowano 03.11.2023

Ciasto marchewkowe to deser, który idealnie wpisuje się w kanon bożonarodzeniowej tradycji. Kusi wyjątkowym smakiem słodkiej marchewki i chrupiących orzechów oraz aromatem korzennych przypraw. Właśnie dlatego ten wyjątkowy deser nie tylko zachwyci Waszych bliskich, lecz również sprawi, że święta staną się jeszcze smaczniejsze. Skorzystaj z naszego przepisu i sprawdź, jak łatwo możesz przygotować świąteczne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone, wykorzystując produkty dostępne w asortymencie sklepów Auchan!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Wymieszaj suche składniki

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz podane w przepisie przyprawy. Składniki dokładnie połącz ze sobą, mieszając je za pomocą łyżki lub kuchennej trzepaczki.

Połącz resztę składników

Do drugiego naczynia dodaj startą marchewkę i jabłka. Wbij jajka, wsyp cukier trzcinowy i cukier wanilinowy, a na koniec dodaj olej. Składniki dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą masę, dodaj mąkę i mieszaj ciasto, aż wszystkie grudki znikną.

Przygotuj formę

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto marchewkowe.

Upiecz ciasto do suchego patyczka

Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C. Piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka).

Odstaw wypiek do ostygnięcia

Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do ostygnięcia. Następnie przekrój je za pomocą ostrego noża tak, by uzyskać dwa osobne blaty.

Ubij śmietankę z cukrem

Schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru.

Dodaj mascarpone

Do ubitej śmietanki dodaj schłodzony serek mascarpone. Miksuj przez ok. 2 minuty, aż krem będzie sztywny.

Wyłóż masę

Połową masy przełóż blaty ciasta. Reszty kremu użyj do wykończenia wierzchu deseru.

Udekoruj swój wypiek

Tak przygotowane ciasto marchewkowe na święta możesz ozdobić pokrojonymi orzechami lub kolorową posypką.

Czas całkowity 65 min
Porcja 15
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 35 min
Składniki
15
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej typu 450 marki własnej Auchan
150 ml oleju rzepakowego Pewni Dobrego
4 średniej wielkości jajka BIO Pewni Dobrego
250 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
150 g jabłek startych na tarce o grubych oczkach
200 g cukru trzcinowego
16 g (1 opakowanie) cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po ok. ¼ łyżeczki soli, gałki muszkatołowej i imbiru
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone marki własnej Auchan
500 ml śmietanki 36% marki własnej Auchan
3 łyżki cukru pudru