Ciasto marchewkowe z mascarpone
Opublikowano 03.11.2023Ciasto marchewkowe to deser, który idealnie wpisuje się w kanon bożonarodzeniowej tradycji. Kusi wyjątkowym smakiem słodkiej marchewki i chrupiących orzechów oraz aromatem korzennych przypraw. Właśnie dlatego ten wyjątkowy deser nie tylko zachwyci Waszych bliskich, lecz również sprawi, że święta staną się jeszcze smaczniejsze. Skorzystaj z naszego przepisu i sprawdź, jak łatwo możesz przygotować świąteczne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone, wykorzystując produkty dostępne w asortymencie sklepów Auchan!
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz podane w przepisie przyprawy. Składniki dokładnie połącz ze sobą, mieszając je za pomocą łyżki lub kuchennej trzepaczki.
Do drugiego naczynia dodaj startą marchewkę i jabłka. Wbij jajka, wsyp cukier trzcinowy i cukier wanilinowy, a na koniec dodaj olej. Składniki dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą masę, dodaj mąkę i mieszaj ciasto, aż wszystkie grudki znikną.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto marchewkowe.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C. Piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do ostygnięcia. Następnie przekrój je za pomocą ostrego noża tak, by uzyskać dwa osobne blaty.
Schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru.
Do ubitej śmietanki dodaj schłodzony serek mascarpone. Miksuj przez ok. 2 minuty, aż krem będzie sztywny.
Połową masy przełóż blaty ciasta. Reszty kremu użyj do wykończenia wierzchu deseru.
Tak przygotowane ciasto marchewkowe na święta możesz ozdobić pokrojonymi orzechami lub kolorową posypką.