Aplikacja
Czebureki Co To
 

Ciasto na czebureki

Opublikowano 11.07.2023

Czy kiedykolwiek marzyłeś o tym, by stanąć w kuchni i przenieść się smakiem prosto na wschodnie bazary? Mam dla Ciebie przepis, którym pokochasz! Oto sekret idealnego ciasta na czebureki — kruche, delikatne i takie łatwe do przygotowania! Teraz ty też możesz poczuć się jak prawdziwy mistrz wschodniej kuchni. No to, gotowy na kulinarną podróż?

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Dodaj mąkę

Do dużej miski przesiej mąkę.

2. Dodaj żółtko

Do drugiej miski wbij żółtko. Dodaj sól, a następnie wymieszaj.

3. Połącz wszystkie składniki

Dodaj żółtko do mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej olej, po czym znowu dokładnie wymieszaj.

4. Ugniataj ciasto

Ciasto na czebureki wyłóż na stolnice i ugniataj je do momentu, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche lub lepkie możesz dodać odrobiny ciepłej wody, oleju, albo oliwy.

5. Odstaw ciasto na 30 minut

Gotowe ciasto przełóż do miski. Przykryj je folią lub ścierką kuchenną i odstaw do lodówki na około 30 minut, aby zwiększyło swoją objętość.

6. Podziel ciasto

Przygotowane ciasto podziel na około 6 części. Uformuj z nich małe kulki, a następnie rozwałkuj je na bardzo cienkie kawałki. Jeśli ciasto się klei, posyp je mąką. Możesz to samo zrobić z wałkiem.

7. Czas na farsz

Następnie weź jedno gotowe kółko i na jego połowę nałóż farsz. Złóż je na pół, tak aby powstał kształt półksiężyca. Dokładnie zlep ze sobą brzegi, aby pieróg nie rozpadł się w trakcie smażenia.

8. Przygotuj patelnię

W kolejnym kroku przygotuj patelnię i rozgrzej na niej dużą ilość oleju. Połóż na niej czebureki i smaż je po obu stronach przez około 1-2 minuty. Gotowe pierogi będą miały piękny złocisty kolor i będą chrupiące.

9. Gotowe!

Wyjmij je z oleju i połóż na ręczniku papierowym. Odsącz z nich nadmiar tłuszczu i gotowe!

Czas całkowity 100 min
Porcja 2
Przygotowanie 100 min
Gotowanie -
Składniki
2
1 szklanka mąki pszennej
1 żółtko
½ łyżeczki soli
⅓ szklanki oleju lub oliwy
½ szklanki wody