Ciasto na czebureki
Opublikowano 11.07.2023Czy kiedykolwiek marzyłeś o tym, by stanąć w kuchni i przenieść się smakiem prosto na wschodnie bazary? Mam dla Ciebie przepis, którym pokochasz! Oto sekret idealnego ciasta na czebureki — kruche, delikatne i takie łatwe do przygotowania! Teraz ty też możesz poczuć się jak prawdziwy mistrz wschodniej kuchni. No to, gotowy na kulinarną podróż?
Do dużej miski przesiej mąkę.
Do drugiej miski wbij żółtko. Dodaj sól, a następnie wymieszaj.
Dodaj żółtko do mąki i dokładnie wymieszaj. Wlej olej, po czym znowu dokładnie wymieszaj.
Ciasto na czebureki wyłóż na stolnice i ugniataj je do momentu, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche lub lepkie możesz dodać odrobiny ciepłej wody, oleju, albo oliwy.
Gotowe ciasto przełóż do miski. Przykryj je folią lub ścierką kuchenną i odstaw do lodówki na około 30 minut, aby zwiększyło swoją objętość.
Przygotowane ciasto podziel na około 6 części. Uformuj z nich małe kulki, a następnie rozwałkuj je na bardzo cienkie kawałki. Jeśli ciasto się klei, posyp je mąką. Możesz to samo zrobić z wałkiem.
Następnie weź jedno gotowe kółko i na jego połowę nałóż farsz. Złóż je na pół, tak aby powstał kształt półksiężyca. Dokładnie zlep ze sobą brzegi, aby pieróg nie rozpadł się w trakcie smażenia.
W kolejnym kroku przygotuj patelnię i rozgrzej na niej dużą ilość oleju. Połóż na niej czebureki i smaż je po obu stronach przez około 1-2 minuty. Gotowe pierogi będą miały piękny złocisty kolor i będą chrupiące.
Wyjmij je z oleju i połóż na ręczniku papierowym. Odsącz z nich nadmiar tłuszczu i gotowe!