Aplikacja
rabarbar ciasto
 

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Opublikowano 28.06.2023

Tradycyjne ciasto to niejedyny pomysł na rabarbar, który możesz zrealizować w swojej kuchni. Równie smaczne, a przy tym proste w wykonaniu jest ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Okruchy kruszonki świetnie pasują do kwaśnego rabarbaru. Zobacz, jak je upiec. Wszystkie składniki potrzebne do pieczenia są dostępne w ofercie Auchan.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Kruszonka!

Zimne masło pokrój na małe kawałki i starannie wymieszaj z cukrem i mąką. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.

2. Czas zacząć ciasto!

Wymieszaj proszek do pieczenia i mąkę.

3. Kolej na cukier

Do drugiego naczynia wsyp cukier i wbij jajka. Całość ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez około 7-10 minut, aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy.

4. Teraz masło

Dodaj roztopione masło (lub olej) i mieszaj całość mikserem na średnich obrotach.

5. Czas na mąkę!

Wsyp do naczynia mieszankę mąki i proszku do pieczenia z mniejszej miski. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, szpatułką albo mikserem na niskich obrotach.

6. Przygotuj blachę

Dno i boki blachy wyłóż papirusem. Posmaruj w środku formę masłem bądź olejem. Obsyp bułką tartą.

7. Wylej ciasto

Wlej masę do formy i wygładź jej powierzchnię.

8. Przygotuj rabarbar

Umyj, wysusz i obierz łodygi rabarbaru, a następnie pokrój na cienkie plasterki (najlepiej o grubości do 1 cm). Rozłóż kawałki na wierzchniej warstwie wypieku.

9. Powrót do kruszonki

Posyp ciasto kruszonką.

10. Teraz pieczenie!

Włóż ciasto do środkowej komory piekarnika i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180°C z opcją góra/dół. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone. Jeśli jest wilgotny, przedłuż pieczenie o kilka minut.

11. Gotowe!

Po tym czasie delikatnie uchyl drzwiczki. Po ok. 10 minutach wyjmij ciasto i odstaw do przestudzenia.

Czas całkowity 75 min
Porcja 8
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 50 min
Składniki
8
0,4 kg mąki pszennej tortowej (nieco więcej niż 2 standardowe szklanki)
0,75-0,85 kg łodyżek rabarbaru
19 dag (niepełna szklanka) cukru
6 dużych jaj
0,25 kg masła (zamiast tłuszczu możesz wykorzystać 0,25 l oleju roślinnego)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta
12 dag masła
12 dag cukru (ok. 9 łyżek; możesz wykorzystać biały lub trzcinowy cukier)
15 dag mąki pszennej