Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Opublikowano 28.06.2023Tradycyjne ciasto to niejedyny pomysł na rabarbar, który możesz zrealizować w swojej kuchni. Równie smaczne, a przy tym proste w wykonaniu jest ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Okruchy kruszonki świetnie pasują do kwaśnego rabarbaru. Zobacz, jak je upiec. Wszystkie składniki potrzebne do pieczenia są dostępne w ofercie Auchan.
Zimne masło pokrój na małe kawałki i starannie wymieszaj z cukrem i mąką. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.
Wymieszaj proszek do pieczenia i mąkę.
Dodaj roztopione masło (lub olej) i mieszaj całość mikserem na średnich obrotach.
Wsyp do naczynia mieszankę mąki i proszku do pieczenia z mniejszej miski. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, szpatułką albo mikserem na niskich obrotach.
Dno i boki blachy wyłóż papirusem. Posmaruj w środku formę masłem bądź olejem. Obsyp bułką tartą.
Wlej masę do formy i wygładź jej powierzchnię.
Umyj, wysusz i obierz łodygi rabarbaru, a następnie pokrój na cienkie plasterki (najlepiej o grubości do 1 cm). Rozłóż kawałki na wierzchniej warstwie wypieku.
Posyp ciasto kruszonką.
Włóż ciasto do środkowej komory piekarnika i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 180°C z opcją góra/dół. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone. Jeśli jest wilgotny, przedłuż pieczenie o kilka minut.
Po tym czasie delikatnie uchyl drzwiczki. Po ok. 10 minutach wyjmij ciasto i odstaw do przestudzenia.