Ciecierzyca w sosie pomidorowym z ryżem
Opublikowano 08.09.2023Gotowy na wegańską ucztę, która zadowoli każde podniebienie? Oto przepis, który łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaków. Ciecierzyca, bogata w białko i błonnik, spotyka się tutaj z aromatycznym sosem pomidorowym, tworząc sycące danie pełne roślinnej mocy. To doskonała propozycja na codzienny obiad, który zachwyci zarówno weganie, jak i miłośników tradycyjnej kuchni. Smakowitego!
Pokrój cebulę i pomidora na drobne kawałki. Jeśli korzystasz z surowej ciecierzycy, namocz ją wcześniej i ugotuj.
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni podgrzej oliwę. Smaż cebulę, aż stanie się szklista. Wlej przecier pomidorowy, następnie dodaj ciecierzycę i pomidory (świeże i z puszki). Wszystko razem duś na małym ogniu przez 10 minut.
Zdejmij pokrywkę, dodaj przyprawy i ciecierzycę. Gotuj przez kolejne 8 minut, aż sos się nieco zredukuje.
Na talerz wyłóż porcję ryżu i polej go przygotowaną potrawką. Udekoruj danie świeżo posiekaną kolendrą. Dla jeszcze bardziej kremowego smaku możesz dodać awokado i śmietanę sojową.