Aplikacja
Cocido Madrileño
 

Cocido Madrileño

Opublikowano 18.04.2024

Cocido Madrileño to niezwykłe danie, które wprowadzi Cię w świat hiszpańskiej kulinariów. Sycącą zupę, przygotujesz głównie z ciecierzycy, wieprzowiny i warzyw. Sprawdź jak przygotować Cocido Madrileño i poznaj bogactwo smaków kuchni śródziemnomorskiej.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Namocz ciecierzycę

Wrzuć ciecierzycę do dużego naczynia i zalej wodą. Namaczaj ją przez co najmniej 8 godzin, np. pozostawiając na noc. Możesz pominąć ten krok, jeśli kupisz gotową ciecierzycę w puszce.

2. Przygotuj mięso

Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Podsmaż je w garnku, a następnie zalej dużą ilością wody. Doprowadź do gotowania i duś mięso na średnim ogniu przez ok. godzinę. Mętną pianę powstającą na powierzchni wyławiaj łyżką.

3. Pokrój warzywa

Następnie dokładnie umyj i obierz warzywa. Posiekaj białą kapustę i cebulę, a marchewkę pokrój w niezbyt cienkie plastry. Dodatkowo możesz przekroić ziemniaki na pół, aby później się szybciej ugotowały.

4. Dodaj składniki do mięsa

Do garnka z mięsem dodaj liście laurowe, pokrojoną cebulę, marchew, a także odcedzoną ciecierzycę. Gotuj wszystko przez kolejne dwie godziny.

5. Ugotuj ziemniaki i makaron, uduś kapustę

Ugotuj obrane ziemniaki w osobnym garnku. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej posiekaną kapustę z czosnkiem. Następnie zalej całość wodą i duś przez ok. pół godziny. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj je do bulionu. Zanim gulasz będzie gotowy, ugotuj też wybrany makaron.

6. Podaj gulasz w tradycyjny sposób

Gulasz madrycki możesz podać w dowolny sposób. Tradycyjnie dzieli się go na 3 dania. Przecedzony bulion podaj z makaronem, ciecierzycę z ugotowanymi warzywami i duszoną kapustą, a mięso oddzielnie.

Bogaty smak gulaszu madryckiego wynika z powolnego i długiego gotowania. Oprócz mięsa wołowego, wieprzowego i kiełbasy chorizo do zupy możesz dodać też kaszankę, boczek, kurczaka – w zależności od preferencji i tego, co masz pod ręką.

Cocido Madrileño różni się od innych regionalnych gulaszów głównie składnikami i liczbą różnych technik przyrządzania. Do zup dodaje się także dziczyznę, owoce morza, ryby i różne mieszanki warzyw. Sporej różnicy w smaku nadają często lokalne przyprawy.

Smacznego!

Czas całkowity 210 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 180 min
Składniki
4
250 g ciecierzycy
400 g mięsa wołowego
200 g mięsa wieprzowego, np. kiełbasy wołowej hiszpańskiej
200 g kiełbasy chorizo
3 marchewki
1 cebula
500 g kapusty białej
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g makaronu
sól i pieprz do smaku