Aplikacja
Crème brûlée
 

Crème brûlée

Opublikowano 24.05.2023

Crème brûlée to prawdziwa uczta dla podniebienia, która pochodzi prosto z Francji. Nasz prosty przepis pozwoli Ci stworzyć tę wyjątkową deserową rozkosz w zaciszu własnej kuchni. Delikatny waniliowy krem w eleganckich porcelanowych miseczkach, skrywa się pod warstwą chrupiącego, karmelizowanego cukru. Efekt końcowy jest nieodparcie smakowity i prezentuje się niezwykle apetycznie. Crème brûlée to doskonały deser na specjalne okazje czy romantyczne wieczory.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Zagotuj śmietankę

Wlej śmietankę do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier. Strąk wanilii przekrój wzdłuż na pół, wydobądź ziarenka i przełóż je do garnuszka. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.

2. Zrób masę jajeczną

Białka oddziel od żółtek. W naczyniu rózgą kuchenną roztrzep delikatnie żółtka. Mieszając połącz ze stopniowo dolewaną, gorącą śmietanką. Masę jajeczną można przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnij nią 4 małe foremki żaroodporne.

3. Upiecz i ostudź krem

Piekarnik rozgrzej do 100ºC. Wstaw foremki z masą i piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy krem jest gotowy – środkowa część powinna być lekko galaretowata, ścięta.

Wystudź do temperatury pokojowej i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

4. Skarmelizuj skorupkę

Przed podaniem powierzchnię kremu posyp brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę). Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – można alternatywnie zapiec w piekarniku.
Podaj ze świeżymi truskawkami.

Czas całkowity 240 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
Składniki
4
Śmietanka kremówka 36% - 300 ml
Wanilia - 1 laska
Jajka - 4 żółtka (z dużych jajek)
Cukier - 3 łyżki
Cukier - 3 łyżki do skarmelizowania
Truskawki - do dekoracji