Crème brûlée
Opublikowano 24.05.2023Crème brûlée to prawdziwa uczta dla podniebienia, która pochodzi prosto z Francji. Nasz prosty przepis pozwoli Ci stworzyć tę wyjątkową deserową rozkosz w zaciszu własnej kuchni. Delikatny waniliowy krem w eleganckich porcelanowych miseczkach, skrywa się pod warstwą chrupiącego, karmelizowanego cukru. Efekt końcowy jest nieodparcie smakowity i prezentuje się niezwykle apetycznie. Crème brûlée to doskonały deser na specjalne okazje czy romantyczne wieczory.
Wlej śmietankę do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier. Strąk wanilii przekrój wzdłuż na pół, wydobądź ziarenka i przełóż je do garnuszka. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.
Białka oddziel od żółtek. W naczyniu rózgą kuchenną roztrzep delikatnie żółtka. Mieszając połącz ze stopniowo dolewaną, gorącą śmietanką. Masę jajeczną można przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnij nią 4 małe foremki żaroodporne.
Piekarnik rozgrzej do 100ºC. Wstaw foremki z masą i piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy krem jest gotowy – środkowa część powinna być lekko galaretowata, ścięta.
Wystudź do temperatury pokojowej i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem powierzchnię kremu posyp brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę). Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – można alternatywnie zapiec w piekarniku.
Podaj ze świeżymi truskawkami.