Aplikacja
Croissant na słono
 

Croissant na słono

Opublikowano 29.03.2024

Ten przepis przeniesie Cię smakiem do francuskiej śniadaniowni. Croissant to tradycyjny produkt tego kraju, często jada się go również na słodko. Jest to maślany wypiek z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Tradycyjnie wypiekany jest bez nadzienia, jednak można znaleźć wiele wariancji tego rogalika – z czekoladą, dżemem, szpinakiem czy pieczarkami.

Ta wersja croissanta przypadnie do gustu wielbicielom słonych smaków. Połączenie dodatków jest bardzo przemyślane, a każdy składnik to inna gama smaku i konsystencji. Słodka gruszka, słone pesto Auchan, lekko gorzka rukola Auchan i chrupiące orzechy włoskie oraz dojrzewająca szynka, która jest nośnikiem smaku umami to zestawienie idealne. Kwintesencja gotowania polega na tym, aby łączyć ze sobą różne smaki – to podstawowa zasada szefów kuchni.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotuj sos holenderski

Masło rozpuść w rondelku, uważaj, aby go nie przypalić. Oddziel żółtko od białka jaja. Do żółtka dodaj sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki ubij mikserem na puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek, dodaj rozpuszczone, jeszcze ciepłe masło. Konsystencja sosu powinna być gęsta, puszysta i nie zawierać grudek.

2. Przygotuj dodatki do croissanta

Ser camembert pokrój w plasterki. Szynkę dojrzewającą Auchan delikatnie wyjmij z opakowania – jest cienka, dlatego łatwo będzie ją rozerwać. Gruszkę oraz rukolę Auchan dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Orzechy włoskie posiekaj w drobną kostkę. Możesz opcjonalnie podprażyć je na suchej patelni, aby wydobyć z nich pełnię smaku.

3. Przygotuj spód croissanta

Croissanta przekrój na pół. Postaraj się, aby obydwie części były jednakowej wielkości. Spód pieczywa posmaruj zielonym pesto Auchan, następnie połóż na to rukolę, dojrzewającą szynkę, ser camembert oraz plasterki gruszki. Do środka dodaj posiekane orzechy.

4. Podaj croissanta z sosem

Górną, wewnętrzną część croissanta posmaruj sosem holenderskim. Tak przygotowanego rogalika złóż w całość. Możesz podać go z dodatkową porcją rukoli oraz sosu.

Nie musisz jechać do Francji, aby spróbować tradycyjnych, francuskich specjałów. Kuchnia tego kraju skrywa wiele połączeń smakowych, które możesz odkrywać samodzielnie w domu.

Danie należy do tradycyjnej kuchni francuskiej.

Czas całkowity 25 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
Składniki
1
1 croissant
1 łyżeczka sos pesto zielony Auchan
⅓ opakowania sera camembert Auchan
3 plastry szynki dojrzewającej Auchan
garść rukoli Auchan
½ gruszki
1 łyżeczka orzechów włoskich Auchan
¼ kostki masła Auchan
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu