Aplikacja
Croissant Przepis
 

Croissant – przepis na tradcyjny francuski wypiek

Opublikowano 29.08.2023

Będąc na wakacjach we Francji, trudno wyobrazić sobie śniadanie bez tradycyjnego dodatku, jakim jest croissant. Przepis na wspaniały rogalik znajdziesz w naszym artykule. Co więcej, w tekście zawarliśmy wiele przydatnych porad i wskazówek związanych z tym słodkim wypiekiem!

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj wszystkie składniki

W pierwszej kolejności odmierz wszystkie wymienione składniki i wsyp do misy. Przygotowania zacznij wieczorem, ciasto musi być mocno schłodzone, dlatego najlepiej włożyć je do lodówki na całą noc.

2. Połącz składniki

Składniki należy połączyć przy pomocy miksera – urządzenie ustaw na niskie lub średnie obroty. Produkty miksuj przez 3 minuty aż powstanie jednolita masa.

3. Uformuj placki

Z ciasta uformuj okrągły placek o grubości ok. 1 –1,5 cm. Przełóż je na szklany talerz, przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki na całą noc.

4. Ciasto pokrój w prostokąty

Kolejnego dnia wyciągnij z lodówki masło. Odmierz 280 g, a następnie całość pokrój na cienkie prostokąty o grubości 1 cm. Pokrojone masło ułóż regularnie na papierze do pieczenia. Całość ma utworzyć kwadrat o wymiarach 15×15 cm.

5. Dodaj masło

Na masło nałóż kolejny kawałek papieru do pieczenia. Następnie wałkiem ubij masło, aż będzie miało wymiary 19×19 cm. Nierówne części kwadratu przytnij i połóż na powierzchni uformowanego kwadratu. Powtórz czynność aż do uzyskania regularnej kwadratowej formy o gładkiej powierzchni.

6. Przełóż całość do lodówki

Całość zawiń w papier i schowaj do lodówki.

7. Wyjmij ciasto

Przygotowane dzień wcześniej ciasto wyciągnij z lodówki. Przy pomocy wałka, uformuj z placka kwadrat o wymiarach 26×26 cm. Postaraj się, aby miał równą grubość.

8. Dodaj kolejną warstwę masła

Na przygotowany kwadrat z ciasta nałóż schłodzone masło o tej samej formie. Maślany blok należy ułożyć tak, aby po złożeniu ciasta w kopertę każdy bok kwadratu sięgał środka masła. Po złożeniu krawędzie powinny lekko nachodzić na siebie.

9. Czas na wałkowanie!

Tak przygotowany surowy wypiek należy rozwałkować. Blat oprósz mąką i połóż na nim surowe ciasto. Do wałkowania użyj drewnianego wałka. Rozwałkowane ciasto powinno mieć wymiary 20×60 cm. Postaraj się, aby miało równą grubość. Ciasto musi mieć jak najdłuższy kształt.

10. Złóż ciasto

Złóż surowe ciasto w taki sposób, aby powstały warstwy, w podobny sposób składa się harmonijkę. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

11. Powtórz wałkowanie

Wyciągnij ciasto, powtórz wałkowanie i ponownie włóż je na 30 minut do lodówki. Łącznie powinno powstać około 27 warstw. Gdy to osiągniesz, włóż surowe ciasto ponownie do komory chłodzącej.

12. Rozwałkuj ciasto na jeden cienki prostokąt

Trzeciego dnia wyciągnij schłodzone ciasto. Rozłóż je na blacie podsypanym mąką i rozwałkuj na jeden długi cienki prostokąt o wymiarach 20×110 cm. Gdy surowe ciasto kurczy się lub stawia opór, należy ponownie włożyć je do lodówki na 10 minut.

13. Czas na formowanie rogalików!

W ostatnim kroku pozostaje formowanie rogalików. Podziel ciasto na 7 równych części i zacznij wycinać trójkąty przy pomocy koła do pizzy. Następnie uformuj ciasteczka w półksiężyce, zawijając trójkąty od szerszego boku do węższego. Możesz to zrobić wilgotnymi dłońmi.

14. Przygotuj rogaliki do pieczenia

Ułóż rogaliki na blaszce do pieczenia i posmaruj każdy z nich roztrzepanym jajkiem połączonym z wodą. Pamiętaj o odpowiednich odstępach.

15. Czas na pieczenie!

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200℃ i piecz je przez 6 minut. Następnie obniż temperaturę do 160℃ i piecz kolejne 9 minut.

Czas całkowity 1080 min
Porcja 15
Przygotowanie 300 min
Gotowanie 15 min
Składniki
15
0,5 kg mąki pszennej typ 55
150 ml niegazowanej wody
150 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,5%
55 g białego cukru
50 g masła o temperaturze pokojowej
11 g drożdży błyskawicznych
1 łyżeczka soli
280 g masła z lodówki
1 jajko
</