Aplikacja
Croquetas de Jamon
 

Croquetas de Jamon

Opublikowano 18.04.2024

Szukasz pomysłu na hiszpańską ucztę w swoim domu? Croquetas de Jamon to idealna propozycja! Te delikatne krokieciki z szynką będą prawdziwym hitem podczas przyjęcia. Przygotuj je z sosu beszamelowego, szynki serrano, bułki tartej oraz mieszanki aromatycznych przypraw.
Ich smak z pewnością zachwyci Twoich gości. Odkryj sekret hiszpańskiej kuchni i przygotuj te wyjątkowe przekąski!

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj szynkę serrano

Pokrój szynkę w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, a następnie dodaj do niego serrano. Smaż, aż szynka lekko się zarumieni. Po kilku minutach ściągnij serrano z patelni.

2. Zrób sos beszamelowy

Na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki masła – możesz to zrobić na tej samej patelni co wcześniej. Gdy masło się rozpuści, dodaj do niego mąkę. Całość mieszaj cały czas drewnianą łyżką. Po ok. 2 minutach zacznij stopniowo dolewać mleko. Cały czas mieszaj składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos powinien gotować się ok. 15 minut. Na końcu dodaj podsmażoną szynkę serrano, przyprawy i dobrze wymieszaj.

3. Odstaw masę do schłodzenia

Tak przygotowaną masę przełóż do wybranego naczynia. Następnie odstaw ją na kilkanaście minut. W międzyczasie możesz przygotować resztę składników. Roztrzep jajko i wsyp bułkę tartą do osobnego naczynia.

4. Uformuj Croquetas de Jamon

Gdy masa ostygnie i nieco stężeje, zacznij formować z niej niewielkie kulki (ok. 3 cm średnicy). Rozgrzej sporą ilość oliwy z oliwek na dużej patelni. Następnie obtocz krokiety we wcześniej przygotowanych jajku i bułce tartej.

5. Usmaż krokiety

Gdy oliwa się rozgrzeje, ostrożnie ułóż na patelni Croquetas de Jamon serrano. Smaż krokiety z każdej strony przez kilka minut. Gdy uzyskają złocisty kolor, ściągnij je z patelni. Nadmiar tłuszczu odsącz.

Możesz spróbować też eksperymentować z croquetas. Niektórzy dodają do nich ulubiony ser, dzięki czemu nabierają kremowej konsystencji. Takiej mieszance świeżego akcentu doda np. czosnek ze szpinakiem. Hiszpanie klasyczny przepis wzbogacają o dodatek owoców morza, np. kalmarów czy krewetek. Co więcej, do Croquetas de Jamon warto przyrządzić także pikantny sos, np. z chili.

Smacznego!

Czas całkowity 55 min
Porcja 2
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 15 min
Składniki
2
150 g szynki serrano
100 g bułki tartej
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
300 ml mleka
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
3-4 łyżki oliwy z oliwek