Croquetas de Jamon
Opublikowano 18.04.2024Szukasz pomysłu na hiszpańską ucztę w swoim domu? Croquetas de Jamon to idealna propozycja! Te delikatne krokieciki z szynką będą prawdziwym hitem podczas przyjęcia. Przygotuj je z sosu beszamelowego, szynki serrano, bułki tartej oraz mieszanki aromatycznych przypraw.
Ich smak z pewnością zachwyci Twoich gości. Odkryj sekret hiszpańskiej kuchni i przygotuj te wyjątkowe przekąski!
Pokrój szynkę w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, a następnie dodaj do niego serrano. Smaż, aż szynka lekko się zarumieni. Po kilku minutach ściągnij serrano z patelni.
Na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki masła – możesz to zrobić na tej samej patelni co wcześniej. Gdy masło się rozpuści, dodaj do niego mąkę. Całość mieszaj cały czas drewnianą łyżką. Po ok. 2 minutach zacznij stopniowo dolewać mleko. Cały czas mieszaj składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos powinien gotować się ok. 15 minut. Na końcu dodaj podsmażoną szynkę serrano, przyprawy i dobrze wymieszaj.
Tak przygotowaną masę przełóż do wybranego naczynia. Następnie odstaw ją na kilkanaście minut. W międzyczasie możesz przygotować resztę składników. Roztrzep jajko i wsyp bułkę tartą do osobnego naczynia.
Gdy masa ostygnie i nieco stężeje, zacznij formować z niej niewielkie kulki (ok. 3 cm średnicy). Rozgrzej sporą ilość oliwy z oliwek na dużej patelni. Następnie obtocz krokiety we wcześniej przygotowanych jajku i bułce tartej.
Gdy oliwa się rozgrzeje, ostrożnie ułóż na patelni Croquetas de Jamon serrano. Smaż krokiety z każdej strony przez kilka minut. Gdy uzyskają złocisty kolor, ściągnij je z patelni. Nadmiar tłuszczu odsącz.
Możesz spróbować też eksperymentować z croquetas. Niektórzy dodają do nich ulubiony ser, dzięki czemu nabierają kremowej konsystencji. Takiej mieszance świeżego akcentu doda np. czosnek ze szpinakiem. Hiszpanie klasyczny przepis wzbogacają o dodatek owoców morza, np. kalmarów czy krewetek. Co więcej, do Croquetas de Jamon warto przyrządzić także pikantny sos, np. z chili.
Smacznego!