Curry z warzyw i tofu
Opublikowano 08.09.2023Zanurz się w kulinarną podróż do serca Azji z tym pysznym i aromatycznym daniem! Nasze curry z warzyw i tofu to połączenie soczystych warzyw, delikatnego tofu i porywających przypraw, które razem tworzą magiczną symfonię smaków. Każdy kęs to obietnica pikantnego uderzenia, które idealnie komponuje się z kremową konsystencją sosu. Podawaj z ryżem basmati i ciesz się pełnią azjatyckich aromatów w zaciszu własnej kuchni. Smacznego!
Gotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz go, ale zachowaj trochę wody.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wsyp siekaną cebulę i smaż, aż się zarumieni.
Dodaj paprykę, marchewki, brokuł, czosnek i imbir. Smaż przez ok. 8 minut.
Odsuń warzywa na bok, wlej łyżkę oleju i wrzuć kawałki tofu. Smaż, mieszając przez 3 minuty.
Na patelnię dodaj pastę curry, słodką paprykę, sól i pieprz.
Po wlaniu mleczka odczekaj, aż całość zacznie bulgotać. Poczekaj kolejne 5 minut, aby składniki dobrze się przegryzły. Sprawdź, czy warzywa są odpowiednio miękkie.
Zaserwuj curry z ryżem. Dla świeżego lekko kwaśnego smaku skrop je sokiem z limonki. Możesz również posypać danie z wierzchu świeżą kolendrą, aby zyskało tajskiego aromatu.