1. Owoce
Pokrój figi na ćwiartki i owiń każdą plasterkiem szynki.
2. Ser halloumi
Pokrój ser w grubą kostkę.
3. Nadziewanie
Nadziewaj na patyczki na przemian figi i ser.
4. Dodaj cytrusów
Posyp szaszłyki tartą skórką z cytryny.
5. Grillowanie
Następnie grilluj je na ruszcie, aż ser się zarumieni – ok. 2 min z każdej strony.
6. Podanie
Podaj na rukoli z dressingiem i skrop całość sokiem z cytryny.
Czas całkowity 16 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 6 min
Składniki
4
12 świeżych fig,
200 g szynki parmeńskiej,
ok. 500 g sera halloumi,
cytryna (skórka i sok),
rukola,
dressing balsamiczno-miodowy:
4 łyżki octu balsamicznego,
szczypta soli
pieprz,
1,5 łyżki oliwy extra vergine,
2 łyżki miodu.