Aplikacja
Cytrynowe babeczki z kremem waniliowym
 

Cytrynowe babeczki z kremem waniliowym

Opublikowano 24.04.2024

Co powiesz na babeczki cytrynowe z kremem waniliowym? To świetna propozycja na słodki podwieczorek dla małych i dużych łasuchów. Zachęć najmłodszych do wspólnego przygotowania muffinek – to świetna zabawa i jednocześnie nauka gotowania!

Wybierz mąkę pszenną tortową typ 450, aby nadać puszystej konsystencji babeczkom cytrynowym. Przepis uwzględnia też przygotowanie waniliowego kremu, który przełamuje cytrynowy smak babeczek, co tworzy spójną, fantastyczną całość. Połączenie wanilii i cytryny sprawia, że deser jest lekki i orzeźwiający. Do przygotowania kremu koniecznie wybierz budyń o smaku waniliowym Auchan – to on odgrywa w nim główną rolę.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj masę na babeczki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło pokrój w kostkę, przełóż do rondelka i rozpuść, a następnie wystudź. Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie umyj. Zetrzyj skórkę z połowy cytrusa.

Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij 2 jaja, dodaj zimne, roztopione masło, jogurt naturalny, mleko oraz dwie łyżki soku z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera. W drugiej misce połącz ze sobą suche składniki – mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier trzcinowy Auchan, szczyptę soli i skórkę otartą z cytryny. Mokre składniki dodaj do suchych i delikatnie wymieszaj całość.

2. Upiecz babeczki

Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Do foremek nakładaj 2 łyżki ciasta (papilotki powinny być napełnione w ¾ ich wysokości). Piekarnik nagrzej do 180℃. Babeczki piecz około 25 minut.

3. Przygotuj waniliowy krem

Do rondelka wlej połowę mleka, wsyp cukier i zagotuj. W drugiej połowie mleka wymieszaj budyń o smaku waniliowym. Do wrzącego mleka wlej stopniowo mieszankę budyniową i gotuj, ciągle mieszając, aż do zagęszczenia, a następnie wystudź. Laskę wanilii delikatnie przekrój i wydrąż środek. Zimny budyń zmiksuj z serkiem mascarpone oraz wanilią.

4. Ozdób cytrynowe babeczki kremem waniliowym

Na gotowe cytrynowe babeczki nałóż waniliowy krem. Możesz zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką. Na koniec poukładaj na muffinkach żelki o smaku owocowym Auchan.

Babeczki cytrynowe z kremem waniliowym są odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja 12
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
Składniki
12
Babeczki:
2 jajka Pewni Dobrego
1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
½ kostki masła 82% Pewni Dobrego
½ szklanki mleka 1,5% tłuszczu
2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 Auchan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
⅓ szklanki cukru trzcinowego Auchan
1 cytryna
1 szczypta soli
Krem:
1 opakowanie mascarpone (250 g)
1 budyń o smaku waniliowym Auchan
1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu
1 laska wanilii
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie żelków o smaku owocowym Auchan