Aplikacja
Czekoladowa lawa
 

Czekoladowa lawa

Opublikowano 15.03.2023

Żaden łasuch nie oprze się czekoladowej lawie. To deser, który zadowoli największych wielbicieli słodkości. Przeczytajcie nasz przepis na czekoladową lawę i przekonajcie się, jak szybko i łatwo można ją zrobić.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Podgrzewamy

W rondelku podgrzewamy śmietankę, a następnie dodajemy do niej czekoladę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. W oczekiwaniu na rozpuszczenie się czekolady mieszamy.

2. Ubijamy białka

W osobnej misce ubijamy białka jaj z trzcinowym cukrem pudrem na puszystą masę.

3. Przygotowujemy kokilki

Podczas studzenia czekolady 3 kokilki dokładnie smarujemy masłem, a następnie równomiernie rozprowadzamy cukier trzcinowy wewnątrz naczynia.

4. Mieszamy i pieczemy

Rozpuszczoną czekoladę łączymy w osobnej misce z żółtkami. Po dokładnym wymieszaniu powoli dodajemy ubite białka. Całość przekładamy do kokilek i pieczemy przez 14 minut w 180°C.

Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
4
Gorzka czekolada (70-90%) - 150 g
Jajka - 3 sztuki
Śmietanka 36% - 100 ml
Trzcinowy cukier puder - 2 łyżki
Sól - szczypta
Masło - 1 łyżka
Cukier trzcinowy - 2 łyżki
Lody i świeże owoce (do podania)