1. Podgrzewamy
W rondelku podgrzewamy śmietankę, a następnie dodajemy do niej czekoladę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. W oczekiwaniu na rozpuszczenie się czekolady mieszamy.
2. Ubijamy białka
W osobnej misce ubijamy białka jaj z trzcinowym cukrem pudrem na puszystą masę.
3. Przygotowujemy kokilki
Podczas studzenia czekolady 3 kokilki dokładnie smarujemy masłem, a następnie równomiernie rozprowadzamy cukier trzcinowy wewnątrz naczynia.
4. Mieszamy i pieczemy
Rozpuszczoną czekoladę łączymy w osobnej misce z żółtkami. Po dokładnym wymieszaniu powoli dodajemy ubite białka. Całość przekładamy do kokilek i pieczemy przez 14 minut w 180°C.
Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
4
Gorzka czekolada (70-90%) - 150 g
Jajka - 3 sztuki
Śmietanka 36% - 100 ml
Trzcinowy cukier puder - 2 łyżki
Sól - szczypta
Masło - 1 łyżka
Cukier trzcinowy - 2 łyżki
Lody i świeże owoce (do podania)