Aplikacja
Dalgona Coffee – kawa po koreańsku
 

Dalgona Coffee – kawa po koreańsku

Opublikowano 02.02.2024

Wypróbuj pyszny przepis na kawę prosto z Korei Południowej. Dalgona Coffee szturmem podbija media społecznościowe i zdobywa miłośników na całym świecie. Oryginalna dalgona (달고나커피) to kawa ubijana. Sekretem jej smaku jest puszysta pianka powstająca z ciepłego lub zimnego mleka.

Przepis składa się tylko z pięciu składników – kawy rozpuszczalnej, cukru, gorącej wody, mleka oraz lodu w kostkach. Z łatwością wykonasz ten napój w swoim domu! Dołącz do grona smakoszy koreańskiego deseru kawowego i przekonaj się jak prosta i szybka w przygotowaniu jest Dalgona Coffee.

Łatwo
Średnia 4.5/5 (2 głosów)
1. Ubij piankę

Przygotuj robot kuchenny lub wyższe naczynie i spieniacz do mleka. Połącz w naczyniu kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę. Dobrze je wymieszaj. Następnie za pomocą ręcznego miksera (miksera stojącego lub spieniacza do mleka) ubij mieszankę na wysokich obrotach, aż utworzy się piana. Pamiętaj, by w czasie miksowania składników zsuwać na dół kawę rozpuszczalną z górnej części naczynia, którego używasz do miksowania składników.
Po czym poznać, że piana jest już gotowa? Masa w naczyniu powinna podwoić objętość i stać się sztywna.

2. Połącz składniki

Umieść w szklance kostki lodu i mleko. W zależności od preferencji możesz wykorzystać mleko podgrzane (letnie) lub zimne. Następnie na wierzch przełóż delikatnie za pomocą np. szpatułki lub rózgi przygotowaną wcześniej pianę.

3. Delektuj się smakiem oryginalnego napoju

Dalgona Coffee jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Czas całkowity 4 min
Porcja 1
Przygotowanie 4 min
Gotowanie -
 

Dalgona Coffee – kawa po koreańsku

Opublikowano 02.02.2024

Wypróbuj pyszny przepis na kawę prosto z Korei Południowej. Dalgona Coffee szturmem podbija media społecznościowe i zdobywa miłośników na całym świecie. Oryginalna dalgona (달고나커피) to kawa ubijana. Sekretem jej smaku jest puszysta pianka powstająca z ciepłego lub zimnego mleka.

Przepis składa się tylko z pięciu składników – kawy rozpuszczalnej, cukru, gorącej wody, mleka oraz lodu w kostkach. Z łatwością wykonasz ten napój w swoim domu! Dołącz do grona smakoszy koreańskiego deseru kawowego i przekonaj się jak prosta i szybka w przygotowaniu jest Dalgona Coffee.

1. Ubij piankę

Przygotuj robot kuchenny lub wyższe naczynie i spieniacz do mleka. Połącz w naczyniu kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę. Dobrze je wymieszaj. Następnie za pomocą ręcznego miksera (miksera stojącego lub spieniacza do mleka) ubij mieszankę na wysokich obrotach, aż utworzy się piana. Pamiętaj, by w czasie miksowania składników zsuwać na dół kawę rozpuszczalną z górnej części naczynia, którego używasz do miksowania składników.
Po czym poznać, że piana jest już gotowa? Masa w naczyniu powinna podwoić objętość i stać się sztywna.

2. Połącz składniki

Umieść w szklance kostki lodu i mleko. W zależności od preferencji możesz wykorzystać mleko podgrzane (letnie) lub zimne. Następnie na wierzch przełóż delikatnie za pomocą np. szpatułki lub rózgi przygotowaną wcześniej pianę.

3. Delektuj się smakiem oryginalnego napoju

Dalgona Coffee jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Czas całkowity 4 min
Porcja
Przygotowanie 4 min
Gotowanie -
Składniki
2 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej, np. Intense Gold do Auchan
1 ¾ szklanki mleka
2 ½ łyżki cukru
2 ½ łyżki gorącej wody
6 kostek lodu
Składniki
1
2 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej, np. Intense Gold do Auchan
1 ¾ szklanki mleka
2 ½ łyżki cukru
2 ½ łyżki gorącej wody
6 kostek lodu