Dalgona Coffee – kawa po koreańsku
Opublikowano 02.02.2024Wypróbuj pyszny przepis na kawę prosto z Korei Południowej. Dalgona Coffee szturmem podbija media społecznościowe i zdobywa miłośników na całym świecie. Oryginalna dalgona (달고나커피) to kawa ubijana. Sekretem jej smaku jest puszysta pianka powstająca z ciepłego lub zimnego mleka.
Przepis składa się tylko z pięciu składników – kawy rozpuszczalnej, cukru, gorącej wody, mleka oraz lodu w kostkach. Z łatwością wykonasz ten napój w swoim domu! Dołącz do grona smakoszy koreańskiego deseru kawowego i przekonaj się jak prosta i szybka w przygotowaniu jest Dalgona Coffee.
Przygotuj robot kuchenny lub wyższe naczynie i spieniacz do mleka. Połącz w naczyniu kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę. Dobrze je wymieszaj. Następnie za pomocą ręcznego miksera (miksera stojącego lub spieniacza do mleka) ubij mieszankę na wysokich obrotach, aż utworzy się piana. Pamiętaj, by w czasie miksowania składników zsuwać na dół kawę rozpuszczalną z górnej części naczynia, którego używasz do miksowania składników.
Po czym poznać, że piana jest już gotowa? Masa w naczyniu powinna podwoić objętość i stać się sztywna.
Dalgona Coffee jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu.
Smacznego!