Aplikacja
Deser przekładaniec – kokosowy ryż z mango
 

Deser przekładaniec – kokosowy ryż z mango

Opublikowano 02.02.2024

Słodkie dania na bazie mango i produktu kokosowego cieszą się ogromną popularnością w krajach azjatyckich, w tym w kuchni wietnamskiej i tajskiej. Ryż z mango po tajsku często serwowany jest pod nazwą mango sticky rice. Co ciekawe, danie możesz podać w sposób tradycyjny, serwując oddzielone w miseczce składniki, jak i w alternatywnej wersji – deseru-przekładańca. Sprawdź jak go zrobić!

Do przygotowania ryżu z mango potrzebujesz ryżu jaśminowego. To ziarno jest popularnym składnikiem kuchni wietnamskiej i tajskiej. Ma lekko słodki, jaśminowy zapach, dzięki czemu nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Dzięki swojej kleistej konsystencji idealnie nadaje się jako ryż do mango sticky rice.

Pulpa z mango Quality Food to naturalnie słodki przecier owocowy (bez dodatku cukru) z jednej z najbardziej lubianych odmian mango na świecie – Alphonso. Produkt ma nie tylko prosty skład, ale także konsystencję, która sprawdzi się w przekładanym deserze. Pulpa pasuje także do wypieków czy galaretek. Posypka ze skostkowanego świeżego mango oraz posiekanych pistacji nadaje deserowi chrupkości, dzięki czemu stanie się on jeszcze bardziej przyjemny do zjedzenia.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Ugotuj ryż

Ryż jaśminowy Gourmet wsyp na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej go wodą w garnku w proporcji 1:1. Ryż jaśminowy doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez kolejne 15 minut. Ryż możesz ugotować także w specjalnym ryżowarze. Po ugotowaniu przestudź.

2. Ubij kokosową bitą śmietanę

Puszkę z kremem kokosowym do ubijania Natures Charm wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc do schłodzenia. Przygotuj mikser ręczny i wysoką miskę. Ubijaj krem kokosowy do momentu aż stanie się sztywną pianką. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj skórkę z połówki limonki i wrzuć do kremu. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj.

3. Przygotuj mango

Świeże mango umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Pokrój je w kostkę, uważając na twardą pestkę w środku. Niesolone pistacje posiekaj nożem lub w blenderze na drobne kawałki. Otwórz puszkę pulpy z mango Quality Food i przemieszaj.

4. Przekładaj deser

Do wykładania deseru przygotuj wysokie, przezroczyste szklanki lub słoiczki. Na samo dno wyłóż pulpę z mango, tak aby powstała około 1,5 cm warstwa. Szerokość poszczególnych warstw oszacuj na podstawie wysokości swojego naczynia.

Następnie wyłóż warstwę ryżu, która powinna wynosić około 3–4 cm. Na wierzch ryżu wsyp nasiona chia. Kolejny krok to wyłożenie bitej śmietanki kokosowej na wysokość około 3 cm. Czynności powtarzaj do momentu, aż pozostanie około 1 cm do końca szklanki.

5. Podaj ryż z mango

Na sam wierzch deseru wsyp posiekane pistacje oraz kostkę mango. Przekładaniec dopraw startą skórką z limonki oraz skrop 1 łyżeczką soku z tego owocu dla uzyskania orzeźwiającej nuty.

Słodki ryż z mango najlepiej smakuje mocno schłodzony. Możesz zabrać go także w słoiku na wynos – to orientalna propozycja posiłku do pracy.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej i wegańskiej, a także z nietolerancją laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
Składniki
3
1 opakowanie pulpy z mango Quality Food
½ świeżego mango
4 łyżki nasion chia
1 puszka kremu kokosowego do ubijania Natures Charm
2 łyżki wiórków kokosowych
100 g ryżu jaśminowego Gourmet
2 garście pistacji bez soli i łupin