Aplikacja
Kiełbasa na grilla
 

Dobra kiełbasa na grilla

Opublikowano 20.05.2023

Bezchmurne niebo, ciepłe promienie słońca i piękna flora – tak wygląda cudowne lato. Tym widokom często towarzyszy zapach przygotowywanego grilla. To czas, kiedy rodzina i znajomi mogą spędzić wspólnie czas na zewnątrz w patio czy na podwórku. Jak przygotować przepyszne kiełbaski na grilla? Dzięki poniższemu przepisowi pokażesz, kto faktycznie jest mistrzem grillowania! Sprawdź i się przekonaj.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Na początku zajmij się ogniem

Rozpocznij od rozgrzania grilla do optymalnej temperatury.

Pora na kiełbasy

Gdy ruszt się rozgrzeje, umieść na nim kiełbasy wraz z dodatkami i piecz, aż się zarumienią. Jeśli korzystasz z tradycyjnego grilla na brykiet, możesz przenieść kiełbaski na chłodniejszą stronę, aby nie znajdowały się bezpośrednio nad rozżarzonym węglem. W przypadku urządzeń gazowych ustaw 1–2 palniki na najwyższą moc grzewczą i 1–2 palniki na najniższą.

Jak zgrillować pyszną kiełbasę?

Możesz grillować kiełbasę powoli w niskiej temperaturze, pozwalając jej wchłonąć smak dymu, a następnie piec na dużym ogniu, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Czas grillowania

Czas potrzebny do pełnego grillowania będzie zależał od wielkości i grubości kiełbasek, ale zwykle trwa to około 20 minut. Kiełbasa na bazie wieprzowiny jest bezpieczna do spożycia po obróbce w temperaturze 71 stopni Celsjusza (w przypadku mięsa drobiowego jest to 75 stopni). Kiełbaski wegańskie są wstępnie ugotowane, więc wymagają krótszego smażenia.

Obserwuj kiełbaski

W każdym przypadku dokładnie monitoruj stopień przypieczenia oraz często odwracaj kiełbasę, aby upewnić się, że jest ona równomiernie zarumieniona, jednak niespalona.

Grilluj na małym ogniu

Unikaj długotrwałego grillowania kiełbasy na bezpośrednim ogniu. Czarna, zwęglona skórka jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Zbyt wysoka temperatura podczas grillowania może również prowadzić do sytuacji, w której wewnętrzne soki zbyt wcześnie osiągną punkt wrzenia, powodując pękanie. Skwierczący tłuszcz może spływać na dno grilla, stwarzając ryzyko zapalenia się urządzenia.

Pamiętaj także...

Unikaj również nakłuwania kiełbasy przed grillowaniem. Zrobienie dziurek sprawi, że kiełbasa utraci całą swoją wilgotność i będzie sucha.

Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
Kiełbaski (8 sztuk)
Dodatki (cebula, kromki chleba, ziemniaki)