Dobra kiełbasa na grilla
Opublikowano 20.05.2023Bezchmurne niebo, ciepłe promienie słońca i piękna flora – tak wygląda cudowne lato. Tym widokom często towarzyszy zapach przygotowywanego grilla. To czas, kiedy rodzina i znajomi mogą spędzić wspólnie czas na zewnątrz w patio czy na podwórku. Jak przygotować przepyszne kiełbaski na grilla? Dzięki poniższemu przepisowi pokażesz, kto faktycznie jest mistrzem grillowania! Sprawdź i się przekonaj.
Rozpocznij od rozgrzania grilla do optymalnej temperatury.
Gdy ruszt się rozgrzeje, umieść na nim kiełbasy wraz z dodatkami i piecz, aż się zarumienią. Jeśli korzystasz z tradycyjnego grilla na brykiet, możesz przenieść kiełbaski na chłodniejszą stronę, aby nie znajdowały się bezpośrednio nad rozżarzonym węglem. W przypadku urządzeń gazowych ustaw 1–2 palniki na najwyższą moc grzewczą i 1–2 palniki na najniższą.
Możesz grillować kiełbasę powoli w niskiej temperaturze, pozwalając jej wchłonąć smak dymu, a następnie piec na dużym ogniu, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Czas potrzebny do pełnego grillowania będzie zależał od wielkości i grubości kiełbasek, ale zwykle trwa to około 20 minut. Kiełbasa na bazie wieprzowiny jest bezpieczna do spożycia po obróbce w temperaturze 71 stopni Celsjusza (w przypadku mięsa drobiowego jest to 75 stopni). Kiełbaski wegańskie są wstępnie ugotowane, więc wymagają krótszego smażenia.
W każdym przypadku dokładnie monitoruj stopień przypieczenia oraz często odwracaj kiełbasę, aby upewnić się, że jest ona równomiernie zarumieniona, jednak niespalona.
Unikaj długotrwałego grillowania kiełbasy na bezpośrednim ogniu. Czarna, zwęglona skórka jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Zbyt wysoka temperatura podczas grillowania może również prowadzić do sytuacji, w której wewnętrzne soki zbyt wcześnie osiągną punkt wrzenia, powodując pękanie. Skwierczący tłuszcz może spływać na dno grilla, stwarzając ryzyko zapalenia się urządzenia.
Unikaj również nakłuwania kiełbasy przed grillowaniem. Zrobienie dziurek sprawi, że kiełbasa utraci całą swoją wilgotność i będzie sucha.