Aplikacja
kruszonka
 

Domowa kruszonka

Opublikowano 06/28/2023

Według tradycyjnej receptury kruszonka zawiera cukier i dwa razy więcej mąki. Istnieje jednak wiele przepisów, w których te proporcje są różne. Możesz więc poeksperymentować w kuchni i samodzielnie sprawdzić, który wariant najbardziej Ci posmakuje. Poniższy przepis na kruszonkę to natomiast podstawowa, klasyczna wersja posypki.

1. Zacznij od mąki!

Przesiej mąkę na blat lub stolnicę.

2. Czas na cukier

Dodaj cukier i pokrojone w kostkę masło.

3. Mieszanie

Całość starannie wymieszaj dłońmi albo mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Zwróć uwagę na to, aby tworzone grudki ciasta były dość stałe, a mąka nie przesypywała się między palcami.

4. Pora schłodzić kruszonkę!

Jeśli podczas wyrabiania nie powstaną charakterystyczne okruchy, schowaj mieszankę do lodówki na pół godziny, a po wyjęciu ponownie wyrabiaj ciasto.

5. Pieczenie

Po zrobieniu kruszonki możesz włożyć ją do lodówki i później wykorzystać podczas pieczenia ciasta albo od razu upiec.

W pierwszym przypadku umieść ją na wstępnie upieczonym cieście, a następnie wstaw wypiek do piekarnika o temperaturze 180°C na około 30-35 minut. W 25-30. minucie pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu.

Jeśli chcesz od razu upiec kruszonkę, rozłóż papier do pieczenia na blasze, dokładnie rozprowadź na niej grudki, a następnie włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez około 15–20 minut. Posyp grudkami upieczone wcześniej ciasto.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
 

Domowa kruszonka

Opublikowano 06/28/2023

Według tradycyjnej receptury kruszonka zawiera cukier i dwa razy więcej mąki. Istnieje jednak wiele przepisów, w których te proporcje są różne. Możesz więc poeksperymentować w kuchni i samodzielnie sprawdzić, który wariant najbardziej Ci posmakuje. Poniższy przepis na kruszonkę to natomiast podstawowa, klasyczna wersja posypki.

1. Zacznij od mąki!

Przesiej mąkę na blat lub stolnicę.

2. Czas na cukier

Dodaj cukier i pokrojone w kostkę masło.

3. Mieszanie

Całość starannie wymieszaj dłońmi albo mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Zwróć uwagę na to, aby tworzone grudki ciasta były dość stałe, a mąka nie przesypywała się między palcami.

4. Pora schłodzić kruszonkę!

Jeśli podczas wyrabiania nie powstaną charakterystyczne okruchy, schowaj mieszankę do lodówki na pół godziny, a po wyjęciu ponownie wyrabiaj ciasto.

5. Pieczenie

Po zrobieniu kruszonki możesz włożyć ją do lodówki i później wykorzystać podczas pieczenia ciasta albo od razu upiec.

W pierwszym przypadku umieść ją na wstępnie upieczonym cieście, a następnie wstaw wypiek do piekarnika o temperaturze 180°C na około 30-35 minut. W 25-30. minucie pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu.

Jeśli chcesz od razu upiec kruszonkę, rozłóż papier do pieczenia na blasze, dokładnie rozprowadź na niej grudki, a następnie włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez około 15–20 minut. Posyp grudkami upieczone wcześniej ciasto.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
12 dag (nieco więcej niż połowa standardowej kostki) masła,
12 dag (nieco więcej niż 1/2 standardowej szklanki) cukru,
24 dag mąki pszennej
Składniki
4
12 dag (nieco więcej niż połowa standardowej kostki) masła,
12 dag (nieco więcej niż 1/2 standardowej szklanki) cukru,
24 dag mąki pszennej