Aplikacja
kruszonka
 

Domowa kruszonka

Opublikowano 28.06.2023

Według tradycyjnej receptury kruszonka zawiera cukier i dwa razy więcej mąki. Istnieje jednak wiele przepisów, w których te proporcje są różne. Możesz więc poeksperymentować w kuchni i samodzielnie sprawdzić, który wariant najbardziej Ci posmakuje. Poniższy przepis na kruszonkę to natomiast podstawowa, klasyczna wersja posypki.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Zacznij od mąki!

Przesiej mąkę na blat lub stolnicę.

2. Czas na cukier

Dodaj cukier i pokrojone w kostkę masło.

3. Mieszanie

Całość starannie wymieszaj dłońmi albo mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Zwróć uwagę na to, aby tworzone grudki ciasta były dość stałe, a mąka nie przesypywała się między palcami.

4. Pora schłodzić kruszonkę!

Jeśli podczas wyrabiania nie powstaną charakterystyczne okruchy, schowaj mieszankę do lodówki na pół godziny, a po wyjęciu ponownie wyrabiaj ciasto.

5. Pieczenie

Po zrobieniu kruszonki możesz włożyć ją do lodówki i później wykorzystać podczas pieczenia ciasta albo od razu upiec.

W pierwszym przypadku umieść ją na wstępnie upieczonym cieście, a następnie wstaw wypiek do piekarnika o temperaturze 180°C na około 30-35 minut. W 25-30. minucie pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu.

Jeśli chcesz od razu upiec kruszonkę, rozłóż papier do pieczenia na blasze, dokładnie rozprowadź na niej grudki, a następnie włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez około 15–20 minut. Posyp grudkami upieczone wcześniej ciasto.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
12 dag (nieco więcej niż połowa standardowej kostki) masła,
12 dag (nieco więcej niż 1/2 standardowej szklanki) cukru,
24 dag mąki pszennej