Domowa kruszonka
Opublikowano 28.06.2023Według tradycyjnej receptury kruszonka zawiera cukier i dwa razy więcej mąki. Istnieje jednak wiele przepisów, w których te proporcje są różne. Możesz więc poeksperymentować w kuchni i samodzielnie sprawdzić, który wariant najbardziej Ci posmakuje. Poniższy przepis na kruszonkę to natomiast podstawowa, klasyczna wersja posypki.
Przesiej mąkę na blat lub stolnicę.
Dodaj cukier i pokrojone w kostkę masło.
Całość starannie wymieszaj dłońmi albo mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Zwróć uwagę na to, aby tworzone grudki ciasta były dość stałe, a mąka nie przesypywała się między palcami.
Jeśli podczas wyrabiania nie powstaną charakterystyczne okruchy, schowaj mieszankę do lodówki na pół godziny, a po wyjęciu ponownie wyrabiaj ciasto.
Po zrobieniu kruszonki możesz włożyć ją do lodówki i później wykorzystać podczas pieczenia ciasta albo od razu upiec.
W pierwszym przypadku umieść ją na wstępnie upieczonym cieście, a następnie wstaw wypiek do piekarnika o temperaturze 180°C na około 30-35 minut. W 25-30. minucie pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu.
Jeśli chcesz od razu upiec kruszonkę, rozłóż papier do pieczenia na blasze, dokładnie rozprowadź na niej grudki, a następnie włóż formę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz przez około 15–20 minut. Posyp grudkami upieczone wcześniej ciasto.