Domowe burgery z szarpaną wieprzowiną (ang. pulled pork)
Opublikowano 18.09.2023Oto nasz autorski przepis na burgery z szarpaną wieprzowiną! Już sam zapach roztapiającej się w ustach wieprzowiny w stylu „pulled pork” zachęca do działania. Połączenie tradycyjnych metod przyrządzania mięsa z nowoczesnym podejściem do fast foodu sprawia, że ten burger będzie prawdziwą gwiazdą każdego domowego grillowania lub spotkania z przyjaciółmi.
Powstałą marynatą natrzyj mięso z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, a następnie przełóż mięso.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Przykryte naczynie wstaw do środka. Całość piecz ok. 3,5 godziny.
15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby mięso się zarumieniło.
Ostrożnie wyjmij całość i odstaw na bok, aby lekko przestygło.
Bułki przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj majonezem, ułóż liście rukoli, a na niej plastry pokrojonego ogórka. Dwoma widelcami poszarp mięso na kawałki, nałóż do środka i przykryj.
Dobór dodatków zależy wyłącznie od tego, co lubisz – szarpana wieprzowina świetnie odnajdzie się w towarzystwie m. in. czerwonej cebuli, kimchi czy papryczek jalapen҄o.