Aplikacja
Domowe Burgery Z Szarpana Wieprzowina
 

Domowe burgery z szarpaną wieprzowiną (ang. pulled pork)

Opublikowano 09/18/2023

Oto nasz autorski przepis na burgery z szarpaną wieprzowiną! Już sam zapach roztapiającej się w ustach wieprzowiny w stylu “pulled pork” zachęca do działania. Połączenie tradycyjnych metod przyrządzania mięsa z nowoczesnym podejściem do fast foodu sprawia, że ten burger będzie prawdziwą gwiazdą każdego domowego grillowania lub spotkania z przyjaciółmi.

Marynata

Czosnek obierz, przeciśnij za pomocą praski i wraz ze wszystkimi przyprawami umieść w dużej misce. Wlej olej, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Marynowanie mięsa

Powstałą marynatą natrzyj mięso z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, a następnie przełóż mięso.

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Przykryte naczynie wstaw do środka. Całość piecz ok. 3,5 godziny.

Następnie

15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby mięso się zarumieniło.

Wyjmij z piekarnika

Ostrożnie wyjmij całość i odstaw na bok, aby lekko przestygło.

Serwowanie

Bułki przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj majonezem, ułóż liście rukoli, a na niej plastry pokrojonego ogórka. Dwoma widelcami poszarp mięso na kawałki, nałóż do środka i przykryj.
Dobór dodatków zależy wyłącznie od tego, co lubisz – szarpana wieprzowina świetnie odnajdzie się w towarzystwie m. in. czerwonej cebuli, kimchi czy papryczek jalapen҄o.

Czas całkowity 240 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 210 min
 

Domowe burgery z szarpaną wieprzowiną (ang. pulled pork)

Opublikowano 09/18/2023

Oto nasz autorski przepis na burgery z szarpaną wieprzowiną! Już sam zapach roztapiającej się w ustach wieprzowiny w stylu “pulled pork” zachęca do działania. Połączenie tradycyjnych metod przyrządzania mięsa z nowoczesnym podejściem do fast foodu sprawia, że ten burger będzie prawdziwą gwiazdą każdego domowego grillowania lub spotkania z przyjaciółmi.

Marynata

Czosnek obierz, przeciśnij za pomocą praski i wraz ze wszystkimi przyprawami umieść w dużej misce. Wlej olej, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Marynowanie mięsa

Powstałą marynatą natrzyj mięso z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, a następnie przełóż mięso.

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Przykryte naczynie wstaw do środka. Całość piecz ok. 3,5 godziny.

Następnie

15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby mięso się zarumieniło.

Wyjmij z piekarnika

Ostrożnie wyjmij całość i odstaw na bok, aby lekko przestygło.

Serwowanie

Bułki przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj majonezem, ułóż liście rukoli, a na niej plastry pokrojonego ogórka. Dwoma widelcami poszarp mięso na kawałki, nałóż do środka i przykryj.
Dobór dodatków zależy wyłącznie od tego, co lubisz – szarpana wieprzowina świetnie odnajdzie się w towarzystwie m. in. czerwonej cebuli, kimchi czy papryczek jalapen҄o.

Czas całkowity 240 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 210 min
Składniki
4
1 kg łopatki wieprzowej bez kości rasy puławskiej
1 łyżka soli, pieprzu, gorczycy, kuminu oraz słodkiej i wędzonej papryki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
100 ml czerwonego wytrawnego wina
4 bułki do hamburgerów
2 łyżki majonezu
garść rukoli
2 duże ogórki konserwowe
Składniki
4
1 kg łopatki wieprzowej bez kości rasy puławskiej
1 łyżka soli, pieprzu, gorczycy, kuminu oraz słodkiej i wędzonej papryki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
100 ml czerwonego wytrawnego wina
4 bułki do hamburgerów
2 łyżki majonezu
garść rukoli
2 duże ogórki konserwowe