Aplikacja
Domowe chrupki warzywne
 

Domowe chrupki warzywne

Opublikowano 31.03.2022

Domowe chrupki warzywne z piekarnika to zdrowa alternatywna dla tradycyjnych chipsów. Warzywne chrupki zastąpią chipsy ziemniaczane w roli ulubionej przekąski do seansu filmowego lub na domówkę. Uwielbiają je wszyscy, zdrowe chipsy warzywne mogą jeść dzieci, jak i dorośli. W zależności od preferencji smakowych, możesz zmienić proporcje dodawanych przypraw i przygotować maksymalnie pikantną lub całkowicie łagodną przekąskę. Warzywa pokrojone w cienkie plasterki z dodatkiem odrobiny dobrej jakości oleju rzepakowego zamienią się w pełną smaku przekąskę. Przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić zdrowe chipsy w domu.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotowanie warzyw

Warzywa obierz i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy pokrój na bardzo cienkie (prawie przezroczyste) plasterki. Warzywa skrop olejem z dodatkiem chilli i soli.

2. Gotowanie chipsów

Tak przygotowane warzywa rozłóż na tacy piekarnika z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 160⁰C przez około 45 minut.

3. Bezpośrednio przed podaniem

Upieczone warzywa przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia z tłuszczu.

Czas całkowity 70 min
Porcja 4
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 45 min
Składniki
4
Pietruszka korzeń - 500 g
Marchew - 400 g
Buraki - 400 g
Sól morska - 1 łyżeczka
Chili płatki suszone - 1 łyżeczka
Olej rzepakowy - 200 ml