Domowe chrupki warzywne
Opublikowano 31.03.2022Domowe chrupki warzywne z piekarnika to zdrowa alternatywna dla tradycyjnych chipsów. Warzywne chrupki zastąpią chipsy ziemniaczane w roli ulubionej przekąski do seansu filmowego lub na domówkę. Uwielbiają je wszyscy, zdrowe chipsy warzywne mogą jeść dzieci, jak i dorośli. W zależności od preferencji smakowych, możesz zmienić proporcje dodawanych przypraw i przygotować maksymalnie pikantną lub całkowicie łagodną przekąskę. Warzywa pokrojone w cienkie plasterki z dodatkiem odrobiny dobrej jakości oleju rzepakowego zamienią się w pełną smaku przekąskę. Przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić zdrowe chipsy w domu.
Warzywa obierz i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy pokrój na bardzo cienkie (prawie przezroczyste) plasterki. Warzywa skrop olejem z dodatkiem chilli i soli.
Tak przygotowane warzywa rozłóż na tacy piekarnika z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 160⁰C przez około 45 minut.
Upieczone warzywa przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia z tłuszczu.