Aplikacja
Przepis Zsiadle Mleko
 

Domowy chleb i zsiadłe mleko

Opublikowano 05.11.2023

Przygotowany w domu półprodukt lub gotowe zsiadłe mleko ze sklepu Auchan mogą być wykorzystane w wielu przepisach. Jednym z nich jest chleb ze zsiadłym mlekiem.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Zrób zaczyn

Połącz mąkę żytnią, zsiadłe mleko i drożdże. Umieść mieszankę w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

Dodaj resztę składników

Wmieszaj mąkę pszenną, sól i wybrane ziarna. Następnie dodaj miękkie masło i zagnieć ciasto.

Odstaw ciasto

Pozwól ciastu wyrosnąć w ciepłym miejscu przez godzinę.

Przygotuj formę

Natłuść formę do pieczenia, a następnie wypełnij ją ciastem. Odstaw na pół godziny.

Ozdób chleb

Posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem połączonym z mlekiem. Posyp z wierzchu makiem lub sezamem.

Do piekarnika!

Umieść formę w piekarniku i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180⁰C, aż chleb nabierze złotego koloru.

Smacznego!

Skosztuj ciepłego chleba z masłem lub przygotuj tradycyjną pajdę ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Czas całkowity 210 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 49 min
Składniki
6
500 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej marki Auchan
2 szklanki zsiadłego mleka
10 g drożdży
2 łyżeczki soli
Ulubione ziarna – słonecznik, sezam, pestki dyni lub mak
Masło Ekologiczne Ekstra 82% Pewni Dobrego do smarowania formy