Zrób zaczyn
Połącz mąkę żytnią, zsiadłe mleko i drożdże. Umieść mieszankę w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
Dodaj resztę składników
Wmieszaj mąkę pszenną, sól i wybrane ziarna. Następnie dodaj miękkie masło i zagnieć ciasto.
Odstaw ciasto
Pozwól ciastu wyrosnąć w ciepłym miejscu przez godzinę.
Przygotuj formę
Natłuść formę do pieczenia, a następnie wypełnij ją ciastem. Odstaw na pół godziny.
Ozdób chleb
Posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem połączonym z mlekiem. Posyp z wierzchu makiem lub sezamem.
Do piekarnika!
Umieść formę w piekarniku i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180⁰C, aż chleb nabierze złotego koloru.
Smacznego!
Skosztuj ciepłego chleba z masłem lub przygotuj tradycyjną pajdę ze smalcem i ogórkiem kiszonym.
Czas całkowity 210 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 49 min
Składniki
6
500 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej marki Auchan
2 szklanki zsiadłego mleka
10 g drożdży
2 łyżeczki soli
Ulubione ziarna – słonecznik, sezam, pestki dyni lub mak
Masło Ekologiczne Ekstra 82% Pewni Dobrego do smarowania formy