1. Obierz korzeń
Najpierw obierz korzeń chrzanu ze skórki.
2. Zetrzyj warzywa
Utrzyj warzywa na tarce z małymi oczkami. Możesz też wykorzystać blender.
3. Dodaj resztę składników
Do naczynia wlej wodę. Wsyp cukier, sól i wlej sok z cytryny.
4. Wymieszaj
Całość starannie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Chrzan domowy jest gotowy do spożycia. Dla zachowania jego smaku i właściwości przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku.
Czas całkowity 15 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
4–6 korzeni chrzanu o łącznej wadze około 600 g,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
6–10 łyżek wrzątku,
6 łyżek soku z cytryny.