Aplikacja
Domowy chrzan
 

Domowy chrzan

Opublikowano 29.03.2023

Klasyczny, domowy chrzan to najpopularniejszy wariant tej potrawy, obecny na wielkanocnych stołach w polskich domach. Sprawdź, jak go zrobić!

1. Obierz korzeń

Najpierw obierz korzeń chrzanu ze skórki.

2. Zetrzyj warzywa

Utrzyj warzywa na tarce z małymi oczkami. Możesz też wykorzystać blender.

3. Dodaj resztę składników

Do naczynia wlej wodę. Wsyp cukier, sól i wlej sok z cytryny.

4. Wymieszaj

Całość starannie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Chrzan domowy jest gotowy do spożycia. Dla zachowania jego smaku i właściwości przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku.

Czas całkowity 15 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
4–6 korzeni chrzanu o łącznej wadze około 600 g,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
6–10 łyżek wrzątku,
6 łyżek soku z cytryny.