1. Obierz i umyj chrzan
Chrzan obierz ze skórki, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą.
2. Zetrzyj korzenie
Zetrzyj korzenie w blenderze albo na tarce o małych oczkach. Przełóż je do miski o wysokich brzegach.
3. Dodaj przyprawy, wodę i sok z cytryny
Dodaj sól, cukier, sok z cytryny oraz kilka łyżek wrzącej wody.
4. Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki
Dokładnie wymieszaj całość. Dodaj śmietanę bądź jogurt naturalny od Auchan oraz starte jabłko.
5. Przygotuj słoiki
Starannie umyj i wyparz słoik. Włóż do niego chrzan.
6. Pasteryzuj chrzan
Pasteryzuj słoik przez 15 minut. Gotowe!
Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
Składniki
2
6 korzeni chrzanu,
8 łyżek wody,
6 łyżek cytryny,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego,
1 drobno starte jabłko.