Aplikacja
Domowy chrzan do słoików
 

Domowy chrzan do słoików

Opublikowano 29.03.2023

Chcesz przechować chrzan do następnych świąt? Odpowiednie przygotowanie pozwoli Ci zwiększyć trwałość i świeżość smakołyku o kilka miesięcy. Zobacz zatem, jak zrobić chrzan domowy do słoików, aby móc po niego sięgnąć w dowolnej chwili.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Obierz i umyj chrzan

Chrzan obierz ze skórki, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą.

2. Zetrzyj korzenie

Zetrzyj korzenie w blenderze albo na tarce o małych oczkach. Przełóż je do miski o wysokich brzegach.

3. Dodaj przyprawy, wodę i sok z cytryny

Dodaj sól, cukier, sok z cytryny oraz kilka łyżek wrzącej wody.

4. Wymieszaj i dodaj pozostałe składniki

Dokładnie wymieszaj całość. Dodaj śmietanę bądź jogurt naturalny od Auchan oraz starte jabłko.

5. Przygotuj słoiki

Starannie umyj i wyparz słoik. Włóż do niego chrzan.

6. Pasteryzuj chrzan

Pasteryzuj słoik przez 15 minut. Gotowe!

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
Składniki
2
6 korzeni chrzanu,
8 łyżek wody,
6 łyżek cytryny,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego,
1 drobno starte jabłko.